Juist voor ouderen is sporten nu belangrijk

Waar blijven de ouderen in de sportplannen van de gemeenten? Volgens het Nationaal Ouderenfonds doen lokale overheden te weinig om hun inwoners op leeftijd in beweging te houden. Tijd voor actie, schrijft dagblad Trouw.

Het Nationaal Ouderenfonds vindt dat gemeenten in hun sportbeleid ouderen vergeten. Lokale overheden kunnen veel meer doen om de sportparticipatie van 55-plussers te bevorderen. Daarom stuurt het fonds de komende weken zijn zogeheten OldStars langs bij wethouders door het hele land. Ook ambassadeurs als Sjaak Swart, Bettine Vriesekoop, Tom Okker en Floris Jan Bovelander gaan aanbevelingen aanbieden. Juist nu ja. Midden in coronatijd.

Passende middenweg

De achterban van het Ouderenfonds, blijkt uit een nieuw onderzoek van het Mulier Instituut, zit in een spagaat. Ouderen krijgen het advies om extra voorzichtig te zijn in deze pandemische tijden, tegelijkertijd wordt benadrukt hoe belangrijk voldoende beweging is voor de weerstand. Veel Nederlanders op leeftijd worstelen met het vinden van een passende middenweg, weet Johan Annema, teamleider projecten bij het Ouderenfonds.

Naar de wethouder

Ongeveer vijftig OldStars gaan aan hun lokale wethouder vragen om sporten op elk niveau mogelijk te maken. Denk ook aan ons, luidt de boodschap, denk met ons mee. “Wij vinden het tijd dat gemeenten de waarde van sportparticipatie door ouderen gaan inzien en daar gericht op inzetten zodat op het moment dat de sportvelden en -hallen weer opengaan ook ouderen daar terechtkunnen”, verklaart Annema in Trouw.

Eenzaamheid onderschat

Het Mulier-onderzoek leert dat veertig procent van de OldStars, zoals de deelnemers aan de sportprojecten van het Ouderenfonds worden genoemd, geen alternatieve beweegvormen heeft gevonden in coronatijd. Annema noemt de gemelde eenzaamheid een opvallende uitkomst. “De meeste OldStars passen niet in het beeld van mensen die achter de geraniums wegkwijnen. Toch geven zij aan dat het speelt. Volgens mij onderschatten wij nog steeds het probleem van eenzaamheid onder ouderen.”