Joe Biden in alle opzichten ‘superager’

De 78-jarige Joe Biden is de oudste president die de Verenigde Staten hebben gehad. Wat is het geheim van superager Biden, hoe kan hij op zijn leeftijd nog zo’n zware baan aan? Joe Biden heeft alle noodzakelijke bouwstenen verzameld voor een lang en vitaal leven, concluderen verouderingswetenschappers David van Bodegom (LUMC, Leyden Academy) en Marcel Olde Rikkert (Radboudumc) in de Volkskrant.

Traag verouderen

Zo’n 60 procent van de kans om vitaal oud te worden is afhankelijk van leefstijl, zo blijkt uit langlopende studies: niet roken en drinken, gezond eten, veel bewegen, genoeg slapen en dat dan je hele leven lang. Biden, zo blijkt uit zijn openbare medisch rapport, heeft voor zijn leeftijd een buitengewoon gezondheidsprofiel: hij weegt 81 kilo bij een lengte van 1.82, rookt en drinkt niet, sport vijf keer per week. Alle ingrediënten, zegt Van Bodegom, om zo traag mogelijk te verouderen.

Welgesteld

Biden heeft ook nog eens mazzel met heel goede genen, wat volgens wetenschappers voor zo’n 30 procent meeweegt bij de kans om gezond oud te worden. En hij komt uit een welgestelde familie, is hoogopgeleid, heeft toegang tot de beste dokters en heeft vermoedelijk het juiste gezondheidsgedrag meegekregen. Rijke mensen met een goede opleiding leven gemiddeld tot wel vijftien jaar langer in goede gezondheid.

Juiste leefstijl

Tel bij die 90 procent van de juiste leefstijl plus de beste genen, nog 10 procent geluk open het verklaart waarom de aankomende president zulke goede papieren heeft. Maar toch, zegt Olde Rikkert in de Volkskrant: hij blijft 78 en een ouder brein heeft nu eenmaal een lagere verwerkingssnelheid en minder reserves.

Gouden adviezen

Olde Rikkert denkt dat de nieuwe president de gouden adviezen ter harte moet nemen van Duitse gerontologen om actief en succesvol oud te worden: selecteren, optimaliseren en compenseren. Biden moet scherp gaan kiezen: wat laat hij aan de ruim twintig jaar jongere vicepresident Kamela Harris over en waar gaat hij zelf schitteren? ‘Slim acteren met zijn team, dat is wat hij moet doen.’