Verplicht rij-examen voor bejaarde e-bikers

Volgens de Fietsersbond zorgen ouderen met een gewone fiets voor evenveel ongelukken als mensen met een elektrische fiets. Dat is een slecht onderbouwd verhaal, reageert Harrie Jonassen uit Tilburg in het Brabants Dagblad.

Hij schrijft bijna geen ouderen meer op een gewone fiets te zien, zeker niet op toeristische routes . Heel veel ouderen die elektrisch fietsen, rijden volgens hem te hard. Ook merkt hij op dat veel van die elektrische rijders veel te dik zijn “en dan komen ze in de problemen als ze plotseling moeten remmen of als de bocht ingewikkelder is dan ze dachten; dan kunnen ze niet met hun overtollige gewicht adequaat reageren.”

Gegil is niet van de lucht

Met name oudere vrouwen raken helemaal in paniek als er een tegenligger met redelijke snelheid aankomt op een fietspad dat ook bestemd is voor tegenliggers, aldus Jonassen in het Brabants Dagblad. “Het gegil is dan niet van de lucht.”

Al die onbeholpen fietsers

Ook ziet Jonassen dat “heel veel mensen die al jaren niet meer fietsen en totaal geen ervaring meer hebben op de steeds drukker wordende fietspaden. Voor iemand die gewoon lekker wil fietsen, is het niet altijd een genot op een mooie zonnige dag met al die onbeholpen fietsers.”

Veelomvattende cursus graag

“Een cursus van de Fietsersbond zou veelomvattend moeten zijn en niet enkel moeten gaan om het besturen van een elektrische fiets. Het allerbeste zou een verplicht rijexamen voor bejaarde e-bikers zijn; met noodstops, moeilijke bochten, tegenliggers en enkele verrassende veelvoorkomende situaties.”