Superouderen, rek, strek, buig

“Hup oudere medelander, uit de bedstee! Geen gedraal. Rek, strek en buig”, schrijft Telegraaf-columnist Marcel Peereboom Voller. “Geen gezeur nu. Niks artrose. Niks hoge bloeddruk. Niks ouderdomsjeuk. Hup, in de benen en doe maar mee: hoofd, schouders, knie en teen, knie en teen, want de cijfers van het CBS zijn binnen en jullie moeten aan de bak.”

De gemiddelde 75-plusser is een stuk fitter dan de 75-plusser van twintig jaar geleden. “Daarentegen – er is altijd een daarentegen als het CBS met cijfers komt – is de fysieke gesteldheid van de 85-jarige de afgelopen twintig jaar nauwelijks verbeterd”, merkt de columnist van de Telegraaf op. “We leven verdorie in een land met een uitstekend functionerende en dwingende gezondheidsmoraal.”

Gezondheidsbijbelgordel

Er zijn steeds meer honderdplussers in Nederland. Ook dat lijkt goed nieuws, tot Peereboom Voller de volgende kop las, “gecomponeerd door een strenggelovige redacteur uit de gezondheidsbijbelgordel: ’Veel honderdjarigen, maar ze mogen wel wat gezonder leven.’”

Bewegen tot je erbij neervalt

“Hoe dan ook”, schrijft de Telegraaf-columnist: “van bejaard tot hoogbejaard, jullie moeten allemaal beter je best doen en leven volgens de geboden van de gezondheidskerk. Gij zult niet roken. Gij zult niet drinken. Gij zult blijven bewegen tot ge erbij neervalt. Gij zult geen pannenkoeken eten en gij zult op tijd naar bed na de McKroket. Wij jongeren moeten immers naar jullie kunnen opkijken.”