Straks eerder indexatieperspectief

Het kabinet en sociale partners hebben definitief overeenstemming bereikt over de uitwerking van pensioenakkoord. Daarmee is volgens minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken een belangrijke mijlpaal bereikt op weg naar een nieuw pensioenstelsel

Het nieuwe stelsel is volgens de minister persoonlijker, transparanter en biedt eerder indexatieperspectief. “Het verdeelt op een realistische manier en zo eerlijk mogelijk de lasten en de lusten, en biedt voor alle generaties uitzicht op bestaanszekerheid voor de oude dag. Het gebruikt de kracht van het collectief, maar sluit beter aan op de huidige samenleving en de moderne arbeidsmarkt.”

Geen dag te vroeg

En dit akkoord komt geen dag te vroeg, zegt Koolmees. “Nederland had lange tijd het beste pensioenstelsel van de wereld. Maar die wereld is veranderd. Het fundament onder ons huidige stelsel is in de loop der tijd broos geworden. Met dit nieuwe akkoord hebben we straks weer het beste pensioenstelsel van de wereld – maar dan wel voor de wereld van nu en de toekomst, niet die van vroeger.”