Besparen op toekomstige erfbelasting

Door geld ‘met de warme hand’ weg te geven, valt er flink te besparen op de toekomstige erfbelasting. Maar zomaar alles weggeven is niet slim. Een papieren schenking (officieel: schuldigerkenning uit vrijgevigheid) kan uitkomst bieden, aldus een artikel in het FD.

Ouders schenken hun kind dan een bedrag en lenen het meteen terug, zodat ze er zelf de beschikking over houden. Is de nood aan de man, bijvoorbeeld doordat de coronacrisis de financiële situatie op scherp zet, dan kunnen ze het geld gewoon zelf opmaken. Een papieren schenking is ook handig als vermogen grotendeels vastzit in een huis.

Vordering op de ouders

Zo’n papieren schenking is volgens het FD ook handig als vermogen grotendeels vastzit in een huis of in aandelen. Op die manier verminder je dan toch de later verschuldigde erfbelasting, zonder dat je het geld hoeft vrij te maken. Het kind krijgt het geld pas echt in handen op een afgesproken moment, bijvoorbeeld na het overlijden van beide ouders. Tot dat moment heeft het kind een vordering op de ouders.