Pensioenen spannend laatste kwartaal

De dekkingsgraad van de meeste grote pensioenfondsen is in het afgelopen kwartaal gestegen. Toch hangt miljoenen Nederlanders volgend jaar nog altijd een korting op hun pensioen boven het hoofd.

Pensioenfonds Zorg en Welzijn houdt volgens de NOS serieus rekening met een verlaging van de pensioenen in 2021. Ook het ABP zegt: “Zoals het er nu voor staat, is de kans op pensioenverlaging voor volgend jaar reëel.” Bij de huidige stand zou dat voor een gemiddeld ABP-pensioen van 700 euro netto ongeveer 15 euro netto per maand zijn. De metaalfondsen PMT en PME zitten nu juist in de ‘veilige zone’. Het wordt wel een spannend laatste kwartaal, zegt PME.

Voorzichtig positief

Een ABN Amro- pensioenexpert is voorzichtig positief over de resultaten van de pensioenfondsen in september. “Misschien moet er nog een beetje gekort worden, maar niet ontzettend veel, zegt hij in de Telegraaf. “Het valt mee. Het gaat om een paar euro per maand per gepensioneerde.”

Bittere meevaller

De Telegraaf constateert een meevaller die nogal pijnlijk is. “Enkele weken geleden werden de nieuwe sterftecijfers van Nederland berekend. Conclusie van die rekensom: we worden allemaal iets minder oud dan eerder geraamd. We worden iets minder oud dat we hoopten. “Geen goed nieuws maar voor de pensioensector wel een financiële en tegelijk bittere meevaller.”

Nummer één in de wereld

Dit jaar staat Nederland voor het derde jaar op rij opnieuw fier bovenaan op de ranglijst van pensioenadviseur Mercer en het CFA Institute, zo meldt het FD.  ‘Ondanks het feit dat wij een goed stelsel hebben zijn hervormingen noodzakelijk om het goed te houden’, zegt CFA. Als de Tweede Kamer instemt met het pensioenakkoord krijgen we straks een nieuw stelsel, blijft Nederland dan ‘de beste’? ‘Zeker’, zeggen ze bij Mercer. ‘Zo groot is de verandering eigenlijk niet.’’