Pensioenspreekuur bij de Telegraaf

De financiële rubriek van de Telegraaf staat dinsdag 3 november tot en met donderdag 5 november in het teken van pensioen. Tijdens de Pensioen3daagse, die in samenwerking wordt gehouden met Wijzer in geldzaken, geven pensioenexperts antwoord op allerlei vragen.

’Onterechte klacht gepensioneerden’

Veel gepensioneerden vinden dat ze onrecht wordt aangedaan, omdat hun pensioen volgend jaar dreigt te worden gekort. Theo Gommer, pensioenadvocaat en columnist bij de Telegraaf, kan daar begrip voor opbrengen. “Maar formeel hebben zij geen gelijk.” Volgens Gommer zijn de pensioenen die bij pensioenfondsen worden opgebouwd namelijk een voorwaardelijk recht. Door kortingen of niet indexeren kunnen pensioenuitkeringen lager uitvallen. Gepensioneerden is echter decennialang beloofd dat hun uitkering voor de oude dag waardevast zou zijn. “Er is te lang te veel beloofd.”

Stapelbelasting na je AOW

Tijdens hun eerste pensioenjaar komen gepensioneerden soms voor een verrassing te staan: ze moeten nog een smak geld betalen aan de fiscus. Dat komt zo vaak voor dat er politiek steeds meer aandacht voor begint te komen. Die financiële tegenvaller komt doordat er in eerste instantie te weinig belasting wordt ingehouden. Dat moet aan het einde van het jaar dan ineens worden terugbetaald. Het te betalen belastingbedrag klopt wel, maar kan onverwacht hoog zijn. Staatssecretaris Hans Vijlbrief wijst er in de Telegraaf op dat gepensioneerden een voorlopige aanslag kunnen aanvragen, of de loonheffingskorting niet laten toepassen. Ook kunnen zij vragen om een hoger belastingtarief aan te houden.