Pensioencadeautje ’bedrag ineens’ uitgesteld

Omdat pensioenfondsen en de overheid het belangrijk vinden dat mensen op tijd en voldoende geïnformeerd worden over het zogeheten ’bedrag ineens’, wordt de invoering van deze nieuwe wet uitgesteld. Invoering per 1 januari 2024 blijkt volgens de Telegraaf per 1 januari 2024 niet meer haalbaar.

Het is wel een teleurstelling voor de deelnemers die per 1 januari aanstaande met pensioen gaan. Het zou namelijk kunnen dat deze groep mensen erop hadden gerekend en daarom deze 1 januari 2024 als pensioendatum hadden vastgelegd. Deze optie om geld op te nemen, is namelijk alleen geldig op het moment dat het pensioen echt aanvangt.

Blamage dat dit opnieuw niet lukt

Voorzitter John Kerstens van de Koepel Gepensioneerden vindt het volgens de Telegraaf ’een blamage dat dit opnieuw niet lukt’. Hij verzucht: „Dat belooft wat voor de nog veel complexere nieuwe Pensioenwet. Het kan niet zo zijn dat mensen hier de dupe van worden. Ik ga ervan uit dat pensioenfondsen wel helder hebben gecommuniceerd richting de mensen die per aanstaande 1 januari een bedrag ineens wilden opnemen.”

Reis, hypotheek of caravan

Met het bedrag ineens mogen pensioendeelnemers in de toekomst 10% van het door hen gespaarde pensioenvermogen in één keer opnemen. Daar kunnen de deelnemers dan mee doen wat ze willen, aldus de Telegraaf: een reis maken, hypotheek of studie van kinderen betalen, een caravan kopen. Het opnemen van dat bedrag heeft wel gevolgen voor de mensen die bijvoorbeeld recht hebben op toeslagen door de hoogte van hun inkomen.