Veel werkenden plan voor vervroegd pensioen

Een groot deel van de Nederlanders is van plan al voor hun 65e met pensioen te gaan: dit geldt voor bijna 4 op de 10 mensen die op dit moment nog werken. Voor zzp’ers en ondernemers is dit procentueel zelfs nog flink hoger.

Ongeveer een derde van alle mensen legt momenteel geldt opzij om hun vervroegde pensioen te kunnen bekostigen. Dat blijkt volgens am (Assurantie Magazine) uit een onderzoek van pensioenbank Brand New Day. Van alle ondervraagden zegt om precies te zijn 37 procent te verwachten voor hun 65e te stoppen met werken. Van deze groep is 14 procentpunt van plan zelfs al aan hun pensioen te beginnen voor ze 60 zijn.

Elf procent wil blijven werken

Mensen die verwachten door te werken als ze de AOW-gerechtigde leeftijd al ruimschoots hebben bereikt, zijn er ook, aldus am: 11 procent zegt ervan uit te gaan dat ze als 70-plusser nog aan het werk zijn. Een heel klein deel, namelijk 1 procent, denkt zelfs nog niet met pensioen te gaan als ze de 75 jaar al zijn gepasseerd.

Forse financiële reserve nodig

Intussen is 65 jaar een leeftijd waarop de meeste mensen nog een paar jaar door moeten werken, voor ze aanspraak kunnen maken op AOW. Dit betekent dat diegenen die dat van plan zijn, fors wat financiële reserves beschikbaar moeten hebben”, zegt Joost Tieland, directeur bij Brand New Day, tegen am: Op dit moment spaart of belegt 32 procent van de werkende Nederlanders, met als doel om eventueel vroeger te kunnen stoppen met werken.