Pensioen, heel wat om over mee te praten

Hoe weet ik of het nieuwe pensioenstelsel mij niet benadeelt? Reinout van der Heijden, hoofdredacteur Geldgids, geeft uitleg in zijn rubriek Geldvraag in de Volkskrant. “Er is heel wat om over mee te praten.”

“In het nieuwe stelsel stijgen de uitkeringen eerder, als de pensioenfondsen in staat zijn voldoende te verdienen met beleggen. Ik kan de toekomst niet voorspellen, maar laten we ervan uitgaan dat beleggen gemiddeld gezien winstgevend blijft.”

Lees het Pensioen 1-2-3

Het is toch goed dat u alert bent, aldus Van der Heijden. Bewaar de jaarlijkse pensioenoverzichten en kijk op mijnpensioenoverzicht.nl hoe u ervoor staat. Op de website van uw pensioenfonds kunt u zien hoe uw pensioen in elkaar zit, lees het Pensioen 1-2-3 eens.

Controleer op administratieve fouten

Controleer het pensioenfonds op administratieve fouten, adviseert Van der Heijden in de Volkskrant. “Dat is vooral belangrijk als u tot een risicogroep behoort: u bent ooit gescheiden, arbeidsongeschikt geraakt, of uw pensioen is overgeheveld naar een ander fonds.”

Informatiebijeenkomsten

Op dit moment organiseren bedrijven en pensioenfondsen regelmatig informatiebijeenkomsten over het nieuwe stelsel. “Ga ernaartoe of bekijk de sessies online. Verdiep u ondertussen in uw eigen pensioen en stel vragen als u denkt dat er iets niet klopt.”

Niet tot 2028 achteroverleunen

U kunt niet tot 2028 achteroverleunen, merkt Van der Heijden in de Volkskrant op. Sommige pensioenfondsen voeren het nieuwe stelsel eerder in. Ook belangrijk is of het pensioenfonds kiest voor een solidaire regeling of voor een flexibele regeling, waarbij u meer te kiezen heeft.