Greep uit eigen kas

Met financieel expert Jeroen Wolfsen, oprichter van vergelijkingssite Moneywise.nl, bespreekt EW de voors en tegens van de mogelijkheid om vanaf 1 juli volgend jaar 10 procent het pensioenvermogen ineens op te nemen; met de daarbij een rekenvoorbeeld.

De optie staat alleen open voor wie nog met pensioen gaat. Wie al pensioen ontvangt, kan er –helaas-  geen gebruik van maken.

Binnen is maar binnen

Camper, verbouwing, cruise, het maakt niet uit waar de eenmalige uitkering aan wordt besteed. Ook kun je een deel van de pensioenuitkeringen naar voren halen, wat interessant kan zijn als het minder gesteld is met de gezondheid. “Binnen is maar binnen”, schetst Wolfsen het voordeel.

Wat houd je netto over

Het probleem met de regeling ligt vooral op het fiscale vlak. “Want wat houd je netto aan de eenmalige opname over?” Wolfsen legt in EW uit dat je de complete belastingaangifte nodig hebt om die vraag ter kunnen beantwoorden, met een overzicht van eventuele toeslagen. Door de eenmalige uitkering kan het belastbaar inkomen namelijk flink stijgen in het opnamejaar. Of de eenmalige opname aantrekkelijk is, hangt heel erg af van de andere zaken in de belastingaangifte. Wolfsen: “De kans bestaat dat je jezelf met de opname in de vingers snijdt.”