Laatste campagne tegen nieuwe pensioenwet

Ouderen verenigen zich om gezamenlijk een laatste poging te doen de doorgang Wet toekomst pensioenen (Wtp) te verhinderen. Ze hopen volgens de Telegraaf dat het ternauwernood niet doorgaat.

Vanavond stemt de Eerste Kamer over invoering van het nieuwe pensioenstelsel en verwacht wordt dat een meerderheid zal stemmen vóór de Wtp en daarmee voor het nieuwe stelsel.

Waarom nieuw stelsel?

’Een nieuw pensioenstelsel? Het is een gok!’, kopten de paginagrote advertenties die de afgelopen dagen verschenen. Voorzitter Jan Slagter van Omroep Max was een van de grote initiatiefnemers hiervan. “Ja, wat moeten we anders? We hebben op dit moment het op een na beste pensioenstelsel van de wereld. Waarom hebben we een nieuwe nodig?”

Minder zeker

Ook Jan Ilsink van het actiecomité Red het Pensioenstelsel is faliekant tegen, aldus de Telegraaf. “Het pensioen is altijd een arbeidsvoorwaarde geweest. Het doel was je leven op eenzelfde manier te kunnen voortzetten nadat je bent gestopt met werken.” Maar in het nieuwe stelsel, zegt hij, wordt het gespaarde pensioen individueel belegd. En is het minder zeker of er later genoeg is voor een goed pensioen.