‘Kans op kortingen wordt heel reëel’

De pensioenen van miljoenen Nederlanders zijn in gevaar. Door de lage rente en strengere regels dreigen de komende jaren kortingen op vele pensioenen, waarschuwen ABP en PMT, twee van de grootste pensioenfondsen van Nederland. ABP en PMT vinden dat minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Wouter Koolmees te positief is over de overgang naar een nieuw pensioenstelsel in 2026, aldus het AD.

Kleerscheuren

“De minister schetst het beeld dat we zonder kleerscheuren overgaan naar het nieuwe pensioenstelsel. Maar ik zie dat het juist zeer realistisch is dat we de komende jaren moeten korten op de pensioenen. Dat hoor ik ook bij de andere grote fondsen PFZW, PME en bpfBouw’’, zegt Terry Troost, voorzitter van PMT, pensioenfonds voor de metaalsector.

Ander beeld dan minister

De vijf grootste fondsen hebben in totaal acht miljoen deelnemers. “Volgens de huidige regels is de kans op verlaging de komende jaren reëel’’, zegt Corien Wortmann, voorzitter van ABP, het grootste pensioenfonds van Nederland. “Wij herkennen ons niet in het positieve beeld dat Koolmees schetst.’’

Prachtige rendementen

“De afgelopen tien jaar hebben we prachtige rendementen gemaakt. De afgelopen drie jaar al 100 miljard euro. We hebben het grootste fondsvermogen ooit, maar toch kunnen we al tien jaar lang de pensioenen niet verhogen’’, schetst Wortmann de situatie.

Nieuwe regels

In het nieuwe stelsel mogen de pensioenen wel verhoogd worden als de rendementen goed zijn. ABP en PMT willen dat in de periode tot 2026 vast met die regels gewerkt wordt. “Dan weten we zeker dat we geen onnodige kortingen hoeven door te voeren’’, zegt Troost in het AD. “Maar kortingen zijn niet uitgesloten. We kunnen de pensioenen verhogen als het goed gaat, maar moeten ze ook korten als het minder gaat. Per saldo zal het echter beter uitpakken voor onze deelnemers verwachten wij.”

Dekkingsgraad gedaald

De Telegraaf publiceert vandaag een overzicht van de dekkingsraden van alle pensioenfondsen: De grootste pensioenfondsen hoeven dit jaar niet te korten, maar het gevaar is nog niet geweken. Het FD meldt dat de rente het pensioenrendement op peil houdt, maar dat de dekkingsgraad juist is gedaald.