‘Afdekken rentedaling lastige afweging’

APG voert het pensioen uit van ABP, maar ook van de bouw. Hoe komt het dat het bouwfonds het goed doet en ABP niet?

Die vraag stelt de Telegraaf aan vertrekkend topman Gerard van Olphen van APG. Zijn antwoord: “Het meest bepalend daarvoor is de mate waarin het risico op rentedaling is afgedekt.”

Waarom heeft het grootste fonds van Nederland daar zo’n cruciale foute afweging gemaakt? Van Olphen: “Destijds heeft men een zo goed mogelijke afweging gemaakt. Uiteindelijk heeft die niet goed uitgepakt. Het afdekken van het renterisico is duur. En men heeft de afweging gemaakt dat het ook in de vele scenario’s de kans op indexatie van het pensioen kleiner zou maken.”

Het kan anders uitpakken

Het eindresultaat is nu dat ABP er zo slecht voorstaat dat er misschien gekort moet worden en indexatie al helemaal is uitgesloten. Van Olphen: “Dat is altijd het lastige. Je werkt scenario’s uit voor hoe de wereld er in de toekomst uitziet. Welk scenario uiteindelijk werkelijkheid wordt, weet je niet. Dat kan anders uitpakken.”

Meer onzekerheid

Voor het nieuwe pensioenstelsel vindt de vertrekkende APG-topman in de Telegraaf een hele relevante vraag: beseft een deelnemer voldoende wat het nieuwe stelsel gaat betekenen? “We introduceren meer onzekerheid in het nieuwe pensioen. Naar wie gaan die mensen toe met die onzekerheid? Gaan ze naar hun werkgever toe? Naar hun vakbond? Naar het fonds? Geen idee. We moeten nu echt naar de optiek van een deelnemer gaan kijken. Hoe weet die of zijn startpunt in het nieuwe pensioen fair is? En wie helpt hem met het beantwoorden van vragen over die onzekerheid? Ik denk dat dat nog onvoldoende bij iedereen op het netvlies staat.”