‘Het potje gaat wel per jaar variëren’

“Op 1 januari 2026 moet het er zijn, dat lijkt nog ver weg, maar daar moeten we nu een beslissing over nemen.”Dat zegt Annette Mosman, de nieuwe bestuursvoorzitter van pensioenuitvoerder APG (ABP), tegen vakblad AM over de vernieuwingen in het pensioenstelsel.

“In Nederland gaat het wel om 1.800 miljard euro die we anders moeten gaan verdelen. Wij doen daar 600 miljard van. Alle dossiers moeten door onze handen. En alle gegevens moeten kloppen en omgerekend worden. Die straat moet je al vrij snel klaar hebben.”

Denk na over je levensstijl na pensioen

Mensen hebben 30 of 40 jaar gespaard hebben voor hun pensioen en rekenen op een vaste uitkomst. Die moet AOG dan gaan vertellen dat het allemaal anders wordt en dat de bedragen zullen veranderen. Communicatie lijkt een uitdaging te worden. Mosman: “Er komt een moment in de tijd dat ze de oude UPO pakken en zien dat ze dachten vanaf dat ene moment 600 euro per maand te krijgen. En dan komt de nieuwe UPO, of hoe het dan ook heet, met daarop de boodschap: uw potje is 100.000 euro. Hoe leg je dat uit? Dat je van het ene naar het andere gaat? De sociale partners en de wetgever moeten dat ook uitleggen. En dat potje gaat wel per jaar variëren. Beweegt mee met de beleggingen. En dat levert onzekerheid op. Leg dat dan ook uit. Wat voor levensstijl wil je na je pensioen? Denk daar over na. Hoe vul je dat potje aan? Allemaal vragen die antwoorden behoeven. De fondsen moeten dat uitleggen, maar wij doen de uitvoering dus ik denk dat wij daar veel vragen over krijgen en er een belangrijke rol in vervullen.”