FNV kondigt acties aan voor vroegpensioen

De FNV is weggelopen van de onderhandelingen over een vervolg op de vroegpensioenregeling voor mensen die zwaar werk doen, bijvoorbeeld in de bouw of in de zorg. De vakbond beraadt zich op acties. Dat laat FNV-onderhandelaar Piet Rietman volgens het FD weten na afloop van gesprekken vrijdag tussen de vakbonden, werkgevers en het ministerie van Sociale Zaken.

Vakbond CNV en werkgeverskoepel VNO-NCW noemden de gesprekken juist constructief. ‘Dat is niet mijn indruk’, spreekt Rietman tegen. ‘We hadden de werkgevers gevraagd hun onderhandelingsinzet te delen, maar dat is niet gebeurd.’ De FNV vindt het ‘onverantwoord’ dat de gesprekken niet op gang zijn gekomen en schort overleggen over pensioenonderwerpen op. ‘We gaan ons nu beraden op acties.’

Tot 67e werken lukt echt niet

René Bleumink (60) uit Brummen, die sinds zijn 16e als onderhoudsschilder werkt, wil graag eerder stoppen, vertelt hij in de Telegraaf. “Ik hoopte het op mijn 64e te doen. Ik ben versleten.” “Mijn schouders zijn versleten. ’s Avonds heb ik veel pijn na een werkdag. Ik rekende op het vroegpensioen. En nu moet ik toch doorwerken. Hoe dan?” Zijn vrouw maakt zich er kwaad over dat haar man mogelijk niet met vroegpensioen kan gaan. Mijn man gaat het niet redden om tot zijn 67e werken. Dan is hij dood en begraven, denk ik.” Zij is vastberaden dat haar René niet tot zijn 67e zal doorwerken. “Desnoods verkopen we onze Volkswagen-bus en de Kever die wij als hobby hebben. Dan kunnen we van onze oude dag genieten.”