Eerder met pensioen, maar hoe dan?

Vroegpensioen bestaat al jaren niet meer: wie werkt, moet door tot minstens zijn 67ste. Maar wat als je toch eerder wilt stoppen? Kan dat? En hoe pak je dat aan?  Dagblad Trouw schrijft daar uitvoerig over.

Er zijn nog altijd wel manieren om eerder te stoppen met werken, maar die zijn beslist niet voor iedereen weggelegd. Hoe eerder je nadenkt over wat je wilt rond je pensioen, zegt een pensioenspecialist bij het Nibud, hoe groter de kans dat je je wensen waar kunt maken. De keuzes zijn legio. Hoeveel jaar eerder wil je stoppen? Stop je volledig, of werk je parttime door? Stop jij alleen of wil je eventuele partner ook eerder ophouden met werken? Om maar wat te noemen.

Financiële gevolgen

Een beeld vormen van wat je wilt is handig voor jezelf, aldus Trouw, maar het is ook goed omdat de keuzes die je maakt financiële gevolgen hebben. Ze bepalen hoeveel belasting je betaalt, of je in aanmerking komt voor ­huur- of zorgtoeslag, of je pensioenopbouw doorloopt of niet.

Geldplan Bijna pensioen

Op de site van het Nibud en bij je eigen pensioenfonds of -verzekeraar vind je rekentools die inzicht geven in de gevolgen van keuzes, interessant voor pensioen-geïnteresseerden van alle leeftijden. Bij Nibud vind je ook Geldplan Bijna pensioen. Dat is een wegwijzer, die werknemers vanaf 55 jaar stapsgewijs laat zien waar ze rekening mee moeten houden, met welke partijen ze te maken krijgen en wat ze moeten checken.