Dekkingsgraad verbeterd in derde kwartaal

In het derde kwartaal van 2023 is de dekkingsgraad van de pensioensector verbeterd ten opzichte van het vorige kwartaal, zo meldt De Nederlandsche Bank. Dit komt doordat de waarde van de beleggingen minder is afgenomen dan de waarde van de verplichtingen. De totale beleggingen daalden met 63 miljard euro  naar 1.422 miljard euro terwijl de totale verplichtingen met 103 miljard euro daalden naar 1.155 miljard euro.

Invloed indexaties en rente

De dekkingsgraad van de pensioensector in zijn geheel is volgens DNB uitgekomen op 123,2 procent: een stijging ten opzichte van het vorige kwartaal van 5,0 procentpunt. De dekkingsgraad ligt daarmee nog wel onder het niveau van 124,6 procent van een jaar geleden. In het afgelopen jaar heeft de toekenning van indexaties een ongunstige invloed gehad op de dekkingsgraden, waar de stijging van de rente een gunstige invloed had.

Beleidsdekkingsgraad

De beleidsdekkingsgraad is uitgekomen op 119,0 procent: een daling van -0,4 procentpunt ten opzichte van het vorige kwartaal. De beleidsdekkingsgraad is het gemiddelde van de twaalf maandelijkse dekkingsgraden. De daling wordt veroorzaakt doordat de dekkingsgraden in het derde kwartaal van 2023 lager waren dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder.