Corona beïnvloedt uitgavenpatroon

De uitbraak van het coronavirus heeft het uitgavenpatroon van senioren de afgelopen maanden beïnvloed. Dat blijkt uit het gisteren gepresenteerde koopkrachtonderzoek van seniorenorganisatie KBO-PCOB.

Zo werd er meer geld besteed aan cadeautjes, bloemen en kaarten (38%). Werd er meer aan (online) boodschappen uitgegeven (30% meer) en had ruim een kwart (26%) hogere zorgkosten. Er werd minder geld uitgegeven aan hobby’s (34%) en aan sport en bewegen (29%).

Hoe verdelen we straks de lasten?

 

Manon Vanderkaa, directeur KBO-PCOB, zegt over de koopkrachtontwikkeling: “De overheid trok de afgelopen maanden ruim de portemonnee om de negatieve gevolgen van de coronacrisis het hoofd te bieden. Maar straks komt de vraag: hoe verdelen we de lasten? Dat is een vraag die veel senioren bezighoudt.” Maar liefst negen op de tien senioren (91%) verwachten dat de economie zal verslechteren. De helft (48%) geeft aan dat hun gevoel van financiële zekerheid is veranderd door de uitbraak van het coronavirus.

 

Hoe gaat het met het pensioen?

Ook zijn er vragen over het pensioen van de toekomst, al verwacht bijna zeven op de tien pensioengerechtigde senioren (65%) dat het pensioen van volgend jaar hetzelfde zal zijn. Bijna een kwart (23%) verwacht dat het lager zal uitvallen en slechts twee procent verwacht een stijging. Over het nieuwe pensioencontract dat er gaat komen is er meer onzekerheid.