Testament voor 199 euro?

Een opvallende nieuwe aanbieder van testamenten en samenlevingscontracten: drogisterijketen Kruidvat. De Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) kijkt met argusogen naar de nieuwe speler in de markt.

Je denkt niet meteen aan Kruidvat als je een testament wilt regelen. Toch is de retailer ervan overtuigd op deze manier klanten te trekken die anders minder snel of helemaal niet naar een notaris gaan om dit te regelen. “De drempel wordt lager, we maken het opstellen van dit soort belangrijke documenten toegankelijker voor veel mensen’’, aldus Kruidvat (tarief 199 euro) in het AD.

 

Online opstellen

De consument dient zijn samenlevingscontract of testament online op te stellen. Het concept volgt later via de mail. Vervolgens krijg je de keuze uit twaalf notariskantoren met landelijke dekking om de akte te laten passeren. De (gekozen) notaris neemt vervolgens contact op om een afspraak te maken voor ondertekening. Het gaat om een standaard-document.

 

Check door de notaris

“In de praktijk komen er toch regelmatig extra notariskosten bij, want vaak voldoet een standaard-akte niet en gaat het toch om maatwerk’’, zegt de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie. “Kruidvat en eerder al Hema maken het de consument makkelijker, zeker. Maar het blijven bijzondere aktes die grote gevolgen voor iemand kunnen hebben als niet helemaal zeker is wat ze willen. Een goede check door de notaris is daarbij essentieel.”