Meerderheid stervenshulp voltooid leven

Wie zijn leven als voltooid ziet, zou hulp moeten kunnen krijgen om te sterven. Dat vinden zes op de tien deelnemers aan de peiling van Trouw en Panel Inzicht over keuzes bij het levenseinde. Een even grote groep steunt een stelling die nog verder gaat: zij vinden dat elke Nederlander die dat wil, zou moeten kunnen beschikken over een middel om zelf het leven te beëindigen.

Nieuwe versie initiatiefwet

Hulp bij zelfdoding is nu in veel gevallen strafbaar. Alleen artsen mogen patiënten helpen te sterven. Als die ondraaglijk en uitzichtloos lijden, kunnen ze in sommige gevallen euthanasie krijgen. D66 wil dat zelfdoding ook een mogelijkheid wordt voor mensen die hun leven als voltooid zien. In de Tweede Kamer werkt de partij aan een nieuwe versie van een initiatiefwet.

Optie voor iedereen

Duizend mensen deden mee aan het aan het Trouw-onderzoek. Van de deelnemers die vinden dat stervenshulp mogelijk zou moeten worden, staan de meesten niet achter de leeftijdsgrens van 75 jaar. Acht op de tien voorstanders vinden dat deze optie er voor iedereen zou moeten zijn.

Patstelling

Er is een patstelling rond voltooid leven, zo constateert Fransien van ter Beek van de Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde (NVVE) in Trouw. “Een veelgenoemd bezwaar is dat je kwetsbare mensen zou moeten beschermen. Dat vinden wij ook, maar het is én én. We moeten mensen perspectief geven, uit hun eenzaamheid halen, helpen bij hun schulden. En voor wie echt vrijwillig en weloverwogen oordeelt dat de dood beter is, moet een waardig levenseinde ook mogelijk zijn.”

Randen van de wet

Het Openbaar Ministerie treedt volgens Trouw de laatste jaren streng op tegen organisaties die de randen van de wet opzoeken, zoals Coöperatie Laatste Wil, die zich inzet voor het vrij beschikbaar komen van een zelfdodingsmiddel.