Feest op eigen uitvaart

Op zijn 65ste verjaardag, 3 april, hoorde Jan Troost uit Wijchen het slechte nieuws: uitgezaaide slokdarmkanker. Zaterdag 22 april is zijn uitvaart al, omdat hij er dan als het goed is nog is. Hij vertelt erover in het AD.

Optimist tot in de kist. Die kist heeft hij van cabaretoptredens die hij ooit heeft gegeven nog ergens op een zolder staan. “Die zetten we de 22ste als attribuut neer in de zaal.” Want hij heeft besloten nog een laatste feestje te geven: zijn uitvaart. “Voor ik dood ben hè. Ik heb geen behoefte aan een grote uitvaart als ik er niet meer ben.”

Leuke bijeenkomst

In cultureel centrum De Lindenberg in Nijmegen heeft hij een zaal afgehuurd, familie en vrienden gaan er op zijn verzoek vertellen over verschillende periodes van zijn leven. “Over leuke avonturen die we hebben beleefd.” “Er zullen ongetwijfeld tranen vloeien, maar de bijeenkomst gaat over het leven. Je moet van het leven genieten, dat heb ik ook altijd gedaan. Die boodschap wil ik meegeven. Dus het idee is dat het een leuke bijeenkomst gaat worden”, zegt Troost in het AD.

Crowdfunding

Om de ‘pre-matoriumparty’, zoals hij de uitvaart noemt, te kunnen betalen is zijn dochter Jeske een crowdfunding gestart. De crowdfunding leverde binnen twee dagen al meer dan 12.000 euro op. “Ik heb ook zo ongelooflijk veel reacties gehad, ik sta er zelf van te kijken.”

Graag het laatste woord

Het geld dat na de uitvaart over is, gaat naar twee goede doelen die zich inspannen voor gehandicapten. De voormalige voorzitter van de Gehandicaptenraad zet volgerns het AD alles op alles om van zijn uitvaart nog een leuk feestje te maken. Dat hij zelf wil afsluiten. “Want ik heb graag het laatste woord.”