Mantelzorg of misbruik?

Kort voor haar overlijden past een dementerende vrouw haar testament aan. De buurman, tevens mantelzorger, krijgt alles. Haar enige neefje en nichtje, die tot dan toe altijd erfgenamen zijn geweest, proberen via de rechter het testament nietig te laten verklaren.

Zo’n procedure was in het verleden vaak kansloos, vertelt advocaat Herman Loonstein, die de familie bijstaat, in de Telegraaf. “De overledene kan niets meer worden gevraagd en medici en notarissen beroepen zich op hun geheimhoudingsplicht.” Hij stelt dat de misstanden op dit gebied groot zijn. “We zijn er zeker van dat het om tientallen miljoenen euro’s gaat.”

Gewijzigde opstelling rechters

“Zodra er geld in zicht is, zullen er altijd mensen zijn die daarvan misbruik willen maken. Terwijl je dat met een testament juist probeert te voorkomen”, stelt een woordvoerder van de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB). Loonstein denkt in deze zaak kans te maken. Zo werd met de uitspraak in een kort geding de notaris verplicht eerdere testamenten te delen. “We zien een gewijzigde opstelling van rechters, dat is positief.”

Toezichtsparagraaf

Om de kans op misbruik aanzienlijk kleiner te maken adviseert de KNB volgens de Telegraaf in het levenstestament een zogeheten ’toezichtparagraaf’ op te nemen. “Als jij je volmacht geeft – waarbij een vertrouwenspersoon bijvoorbeeld je financiën beheert – zorg dan ook dat er iemand anders is die kan controleren of degene die jouw zaken waarneemt, dat naar behoren doet.”

Schandalig misbruik

Loonstein hoopt dat mensen die op misbruik stuiten, het in ieder geval melden. Ook wil hij dat er in Den Haag goed gekeken wordt naar hoe hier meer tegen gedaan kan worden. “Op dit moment staat het onderwerp überhaupt niet op de agenda. Dat doet geen recht aan de ernst van dit soort schandalig misbruik bij, vaak eenzame, ouderen”, aldus de advocaat in de Telegraaf.