Vier van de tien praten niet over afscheid

Bijna de helft van de Nederlanders is niet bang voor de dood. Toch praten vier op de tien mensen niet over hun afscheid met naasten. Dat blijkt volgens de PZC uit een onderzoek dat uitvaartonderneming Monuta in alle provincies heeft laten doen naar de wensen voor het laatste afscheid.

Er is een duidelijk verschil tussen jongeren en ouderen. Jongeren bespreken liever hun salaris of seksleven dan het afscheid. Bij ouderen is het omgekeerd.

Niet met vragen achterblijven

Wat mensen vooral belangrijk vinden is dat nabestaanden niet met vragen over het afscheid achterblijven. “Als nabestaanden weten hoe iemand het afscheid had gewild, blijven zij niet achter met spijt of het gevoel dat ze niet goed afscheid hebben kunnen nemen. Nadenken en praten over de eigen sterfelijkheid vinden mensen ingewikkeld en confronterend. Tóch weten ze dat het goed is. Het schept duidelijkheid”, zegt Corné Mulders, directeur Uitvaartzorg bij Monuta in de PZC.

Is er cake na de dood?

Per provincie hebben minstens honderd mensen de vragenlijst van Monuta ingevuld. In totaal hebben 1500 mensen aan het onderzoek meegedaan. Uitvaartverzorgers van Monuta gaan vrijdag en zaterdag in Den Haag, Groningen, Venlo, Zeist en Zwolle de straat op met de vraag ‘Is er cake na de dood?’ Ze bieden voorbijgangers een plakje cake, het uitvaartcliché, aan. Ze willen zo in gesprek gaan over uitvaartwensen en tips en kennis delen.