Gestage groei euthanasie

Ernstig zieken kozen vorig jaar vaker voor euthanasie. Het gaat om 4,5 procent van alle sterfgevallen. Dat is hoger dan ooit, ondanks dat veel mensen aan corona stierven.

Het aantal mensen dat euthanasie kreeg in Nederland was vorig jaar groter dan ooit: 7666. Dat blijkt volgens Trouw uit het jaarverslag van de Regionale Toetsingscommissie Euthanasie (RTE), dat donderdagmiddag is aangeboden aan de Tweede Kamer. Het gaat om een stijging van ruim 10 procent ten opzichte van 2020.

Achtergronden

RET-voorzitter Jeroen Recourt noemt het ‘maatschappelijk zeer relevant’ om beter te weten wat die gestage groei veroorzaakt. Hij heeft de vraag naar de achtergronden van de groei ingebracht bij een wetenschappelijke commissie die komend jaar de euthanasiewet evalueert. “Dat mensen kiezen voor eigen regie over de dood, past bij een geïndividualiseerde samenleving. Dat is geheid een element”, zegt Recourt in Trouw desgevraagd.

Individuele afwegingen

“Hoewel we daarvoor geen aanwijzingen zien, moeten we uitsluiten dat de toename deels komt omdat alternatieven niet goed voorhanden zijn”, vindt Recourt. “Bijvoorbeeld omdat de zorg in de terminale fase niet goed zou zijn geregeld of omdat de verpleeghuizen vreselijk zouden zijn. Al kan het ook een individuele afweging zijn om niet naar het verpleeghuis te willen.”

Zorgvuldig handelen

Vorig jaar oordeelde de RTE zeven keer dat artsen onzorgvuldig handelden. In 2020 was dat maar twee keer. Het gaat om heel lage aantallen, vindt Recourt volgens Trouw. “De cijfers laten zien dat artsen heel zorgvuldig handelen. Volgens mij komt dat  doordat artsen steeds meer inzicht hebben in de criteria.”