Dit is onze zomer nieuwsblog van dinsdag 9 juli 2019.

Helft 75-plussers eet niet dagelijks warm

Wonen Plus Welzijn en de Lokaal Samenwerkende Belangenorganisaties voor Ouderen in Hollands Kroon hebben onderzoek gedaan naar de zelfredzaamheid van de senioren in deze gemeente. Uit het onderzoek komen verontrustende resultaten, meldt de Wieringer Courant. Zo eet 50% niet dagelijks een warme maaltijd.

Digitale stamtafel tegen eenzaamheid

‘Moeilijk? Helemaal niet’, zegt Paul Schweitzer voorzitter van Humanitas Het Hogeland, tegen RTV Noord. De organisatie wil met een digitale stamtafel eenzaamheid in het gebied tegengaan. Via de computer kunnen mensen met elkaar in contact komen. Humanitas heeft hiervoor zelf een website laten ontwikkelen.

Steeds meer ouderen vertimmeren hun huis

De Hypotheker ziet volgens de Telegraaf een sterke stijging van het aantal ouderen dat langskomt om de verbouwing of verduurzaming van hun huis te financieren.

Ruim vier op de vijf woningbezitters van 55 jaar en ouder denkt een overwaarde op hun woning te hebben.

Genieten van overwaarde zonder zorgen?

Veel ouderen willen geld uit hun eigen huis halen, maar niet het gevoel krijgen dat hun woning stukje bij beetje in handen valt van de bank. Met een verzilverhypotheek kan dat. Deze hypotheken zonder kans op restschuld worden steeds populairder. De Volkskrant beschrijft de mogelijkheden. Een verzilverhypotheek kun je niet even afsluiten op internet.

Premier op bezoek bij Aging Lab

Minister-president Rutte brengt woensdagochtend een werkbezoek aan het Bartholomeus Gasthuis in Utrecht, een kleinschalige woon- en zorgvoorziening voor ouderen, waar bewoners zoveel mogelijk persoonlijke zorg op maat krijgen. Ook bezoekt de minister-president het zogeheten Aging Lab, waar jongeren, familieleden en werknemers kunnen ervaren hoe het voelt om ouder te worden.

Miss wil betere ouderenzorg

Brenda Felicia Muste (22) uit Arnhem is de nieuwe Miss World Nederland. Liever dan sexy te poseren, wil ze de ouderenzorg in Nederland naar een hoger plan tillen, aldus de Telegraaf. “Je wordt gezien als beauty queen, maar wat doe je ermee?” Ze heeft een stappenplan ontwikkeld en aangeboden aan de directies van verzorgingstehuizen in heel Nederland. Er moeten meer uren komen per patiënt.

Sneller indexeren, maar ook meer risico korten

In het nieuwe pensioenstelsel worden pensioenen sneller geïndexeerd. Veel jongeren denken: gaat dat dan niet ten koste van mijn pensioen? Minister Wouter Koolmees zegt in Elsevier Weekblad: ‘Dat is terecht een aandachtspunt, daarover moeten we afspraken maken. Er wordt sneller geïndexeerd, maar het risico op een pensioenkorting is ook groter. Dat vertel ik er altijd bij. Dat is de keerzijde.’

Pneumokokkenvaccinatieprogramma 60-plussers

Volwassenen van 60, 65, 70 en 75 jaar kunnen vanaf het najaar 2020 eens per vijf jaar terecht bij hun eigen huisarts voor de pneumokokkenvaccinatie. Dit is na een zorgvuldige afweging en bij meerderheid van stemmen besloten in de ledenraad van de Landelijke Huisartsen Vereniging, meldt het Nederlands Huisartsen Genootschap.

Stervensbegeleider is er voor iedereen

De stervensbegeleider is er niet om iemand mee te nemen in een euthanasietraject, maar is er voor iedere persoon die gaat sterven en diens naasten, schrijft Robin Zuidam (voorzitter Stichting Het Bezinningshuis) in Trouw. “Deze begeleiders bieden verlichting voor dat wat zwaar voelt en wringt en zijn ondersteunend bij dat wat nodig is voor de stervende en de naasten.”

Nieuwe koepel KNVG/NVOG

Voorzitter Leo Bisschops van KBO-Brabant is gekozen als voorzitter van de Commissie Zorg, Wonen en Welzijn van de nieuwe koepel KNVG/NVOG. Hij volgt Joop Blom op die deze commissie vijftien jaar heeft geleid. De werkzaamheden zullen de komende tijd worden overgedragen. KBO-Brabant is een van de lidorganisaties van KNVG/NVOG.