Dit is onze zomer nieuwsblog van maandag 8 juli 2019

Babyboomers als overgangsgeneratie

Oppassen, helpen met de tuin, bijspringen met de hypotheek, papa en mama blijven de steun en toeverlaat van dertigers en veertigers. Dat is prettig, maar er zitten ook nadelen aan, beschrijft de bijlage Persoonlijk van Het Financieele Dagblad. “Vroeger ging je het huis uit en moest je het zelf doen, nu worden kinderen langer gepamperd” zegt Herman Vuijsje (72), medeauteur van het boek ‘Eindeloos ouderschap’. “Babyboomers zijn in dit geval de pineut. Zij hielpen hun ouders en nu ook hun kinderen.” Zij zijn de overgangsgeneratie.

‘Drie keer per dag vla is geen optimale zorg’

Toen de moeder van Peter Weijs op haar 85ste met een redelijk onschuldige bloeding in het ziekenhuis terechtkwam, werd haar gevraagd: wat wilt u eten? Mevrouw Weijs had weinig trek en bescheiden als ze is, zei ze: doe maar een bakje vla. “En dat bleef zo. Drie dagen lang, drie keer per dag een bakje vla. Dat heeft niets te maken met optimale zorg”, zegt Weijs in NRC. Onlangs hield hij als hoogleraar in Amsterdam zijn oratie over goede, eiwitrijke voeding bij ziekenhuisopname.

Landelijk project verbetering mantelzorg

Stein neemt als een van de twaalf Nederlandse gemeenten deel aan ‘In voor mantelzorg’, meldt dagblad De Limburger. Doelstelling van dit landelijke project is de mantelzorg onder burgers te verbeteren. In Stein worden zogeheten lerende praktijken opgezet, waarin medewerkers van betrokken organisaties met elkaar aan de slag gaan om de ondersteuning door burgers te verbeteren.

Leefbaar Rotterdam: huismeesters behouden

De geliefde huismeesters in Rotterdam-Prins Alexander mogen niet verdwijnen, vindt Leefbaar Rotterdam. De fractie van Leefbaar Rotterdam in de gemeenteraad wil dat er minimaal vijf huismeesters behouden blijven, meldt AD Rotterdams Dagblad. “Huismeesters hebben als aanspreekpunt een belangrijke rol vervuld”, zegt Leefbaar. “Huismeesters dragen bij aan de veiligheid en het woongenot van ouderen.”

Dronten gaat ondervoeding te lijf

Op initiatief van de ChristenUnie gaat de gemeente Dronten meer aandacht besteden aan ondervoeding bij ouderen, meldt De Drontenaar. “Want dat is een serieus probleem”, zo motiveerde fractievoorzitter Marianne Witteveen haar voorstel. Wethouder Irene Korting (VVD) vond het een sympathiek plan. Er is in Dronten al een project ‘jongeren op gezond gewicht’: “Maar wij zijn er voor iedereen en we zijn ertoe bereid om onze inzet uit te breiden richting oudere generatie.”

Sociale alarmering in de Achterhoek

Gemeenten in de Achterhoek hebben (samen met Veiligheidsregio Noord-Oost Gelderland, Vereniging Dorpshuizen en Kleine Kernen Gelderland) het project Leefsamen opgezet waarbij het huis van ouderen wordt uitgerust met sensoren die een noodsituatie registreren.

Leefsamen heeft er volgens De Gelderlander zelf de naam sociale alarmering aan gegeven. Het gaat om een proef van een jaar.

En ouderen dan?

NRC publiceerde een twistgesprek over de vraag of digitale afhankelijkheid wel/niet gevaarlijk is. Een lezer reageert met de opmerking: “Toch geeft het iedereen, bewust of onbewust een gevoel van onzekerheid. Bij velen, vooral ouderen, leeft de vraag of we gelukkig worden van al die mogelijkheden, of het niet wat eenvoudiger kan. Het zou de moeite waard zijn daar eens onderzoek naar te doen.”

‘Waarom moet plakje cake vijf euro kosten?’

Waarom komt Yarden er bijvoorbeeld nog mee weg om voor een volledig verzorgde uitvaart tussen de €6000 en €10.000 te rekenen, schrijft Annemarie van Gaal in haar column in de Telegraaf, terwijl je bij budgetuitvaartbedrijven of als je alles zelf onderhandelt niet meer dan €2000 of €3000 voor dezelfde uitvaart kwijt bent? “Kennelijk is de bureaucratie bij Yarden zo groot en zo duur, dat een kopje koffie twee euro en een plakje cake vijf euro moeten kosten.”