Dit is onze zomer nieuwsblog van woensdag 10 juli 2019.

Slimmere zorg met ‘wijkconciërge’

Hoe kun je de zorg voor ouderen en anderen die hulp aan huis krijgen beter organiseren, met tegelijkertijd meer oog voor wat achter de voordeur speelt? Dagblad de Stentor bericht over een onderzoek in Deventer. Een van de doelen is om eenzaamheid tegen te gaan door het leveren van zorggoederen te combineren met bezoek aan huis. De chauffeurs zijn ook ‘wijkconciërge’.

Polder Hofje elke dag een feestje

In Anna Paulowna staat sinds kort Het Polder Hofje, schrijft het Nederlands Dagblad. Ouderen wonen hier in twintig in oud-Hollandse stijl gebouwde koopwoningen. Het 5,5 miljoen euro kostende plan komt uit de koker van zorgonderneemster Jennifer Hofmeijer (45). “Ik wil deze bewoners elke dag een feestje bezorgen en verbinden met elkaar.”  Zonder verdienmodel. “Het gaat om de visie die erachter schuilgaat. Als je die niet hebt, haal je het hart uit het plan.”

Zorgtechnologie in de wijk

Vilans-adviseur Kiyomid van der Veer legt in een video uit welke mogelijkheden er liggen voor zorgtechnologie in de wijk. ‘Technologie in de wijk kan een hoop betekenen voor inwoners. Het geeft een gevoel van zelfstandigheid, vrijheid en het betekent vaak dat je nog mee kunt doen.’

Hema en Achmea gaan buurt beveiligen

Warenhuis Hema en verzekeraar Achmea gaan volgens de Telegraaf samenwerken om de buurt in Nederland veiliger te maken. Vanaf vandaag verkoopt Hema met korting het sociale alarmsysteem Homies, een initiatief van Achmea, online en in een aantal winkels.

Excessen in wijkverpleging aangepakt

Het moet onmogelijk worden om met creatieve constructies rijk te worden in de zorg. Winstuitkering wordt aan banden gelegd en voor salarissen bij zogenoemde onderaannemers gaat een plafond gelden. Dit schrijven de drie bewindslieden aan de Tweede Kamer. Zij hebben onder meer ‘excessen in de wijkverpleging op het oog, aldus de Volkskrant.

VR-bril onder de loep

Twee studenten van het Drenthe College kijken tevreden terug op hun onderzoek bij twee dementerende bewoners van verpleeghuis De Bleerinck in Emmen. Zij onderzochten of het gebruik van virtual reality brillen van invloed kan zijn op het welzijn van dementerende bewoners en concludeerdern dat dit inderdaad het geval is, is te lezen in Dagblad van het Noorden.

Activiteitenkalender huis-aan-huis

Zaterdag wordt in de voormalige gemeenten Binnenmaas en Korendijk huis-aan-huis een kalender verspreid met daarop de activiteiten voor senioren. “Door alles te bundelen hopen we dat mensen sneller naar een activiteit toe gaan en ook eens iets leuks in een ander dorp gaan doen”, vertelt de sociaal makelaar senioren in Het Kompas.

Wijkleerbedrijf voor de zorg

In Lelystad is het startsein gegeven voor een Wijkleerbedrijf voor de zorg, meldt Flevopost. Landelijk is het Wijkleerbedrijf als arbeidsmarkttraject een bewezen concept. Tijdens de opleiding voor de zorg niveau 1/2, helpen de deelnemers wijkbewoners met allerlei klusjes in en om het huis. Het gaat om structurele informele hulp waarvoor geen thuiszorg of ondersteuning mogelijk is.

Impact geheugenproblemen uitstellen

Hoe kunnen ouderen met lichte geheugenproblemen langer thuis blijven wonen? Het project RESILIEN-T onderzoekt de mogelijkheden en ontwikkelt een platform om in de wensen en behoeftes van deze ouderen te voorzien, meldt BeterOud.

 Experiment Alzheimer Nederland en SBS6

Alzheimer Nederland en SBS6 slaan met het tv-programma ‘The restaurant that makes mistakes’ de handen ineenrond het thema participatie van mensen met dementie. Met het programma willen Alzheimer Nederland en SBS6 werken aan een dementievriendelijke samenleving door te laten zien wat er allemaal nog wél kan.