‘Soms ontstaat het beeld dat de zorg in Nederland heel slecht is. Maar sommige mensen, die vanuit huis naar een verpleeghuis gaan, leven juist op’, zegt de Leidse verouderingswetenschapper David van Bodegom in AD Haagsche Courant.

Nieuwsblog van zaterdag 6 juli 2019

ACTUALITEITEN

Vrijwilliger gaat niet schoonmaken

De gemeente Eindhoven claimt dat haar stichting WIJeindhoven vrijwilligers kan regelen voor het uitvoeren van schoonmaakklusjes bij ouderen en zieken. WIJeindhoven zegt die te halen bij de Vrijwillige Hulpdienst, Stichting Zelfhulp en Mee. Maar die organisaties zelf weten van niets, meldt het Eindhovens Dagblad. “Schoonmaakwerk? Nee, dat doen onze vrijwilligers niet.” Als een huis vervuilt dan zullen onze vrijwilligers dat signaleren. “Maar echt schoonmaakwerk doen ze niet, ook niet incidenteel.”

Coulanceregeling 75-plussers bij CBR

Minister Cora van Nieuwenhuizen is toch van plan een coulanceregeling in te voeren voor 75-plussers die nu wachten op verlenging van hun rijbewijs, meldt Hart van Nederland. Verlopen rijbewijzen van 75-plussers zonder aantekening blijven daardoor administratief een jaar langer geldig. De regeling zal volgens Van Nieuwenhuizen op zijn vroegst pas op 1 december kunnen worden ingevoerd.

OPINIE

Oud en eenzaam? Mij niet gezien

De 77-jarige Anna Paans vond al een paar keer een briefkaart van Stichting Humanitas op de deurmat, schrijft zij in Trouw. Of alles oké met haar is? In haar woonplaats Rotterdam, waar eenzaamheid hoog scoort, liggen 75-plussers onder de loep. Omdat zij zich afvroeg hoe leeftijdgenoten reageren op de briefkaar nam zij contact op met Project 75 Plus, dat al tweeënhalf jaar in zeven wijken loopt en hoorde daar ze vaak bij mensen komen die wel degelijk hulp nodig hebben. Ze sprak er ook over met een wetenschapper en vriendinnen. “Ik prijs mezelf gelukkig met mijn contacten, maar vanzelf gaat het niet.”

Verzilvering in plaats van vergrijzing

Je hoeft maar om je heen te kijken om de toenemende fitheid van ouderen te zien, schrijft arts en ziekenhuisbestuurder Marcel Levi in Het Parool. “Veel 65-plussers zijn nog aan het werk met allerlei bezigheden op sociaal of maatschappelijk gebied of doen vrijwilligersactiviteiten. Deze grote groep relatief fitte en actieve mensen met veel vrije tijd levert in toenemende mate een van de krachtigste impulsen aan onze economie, door geld dat wordt uitgegeven aan kaart- en wandelclubs, dagtochtjes, reizen en andere activiteiten. Wellicht is het in plaats van vergrijzing beter te spreken over verzilvering van onze samenleving.”

Opa en oma doen het anders

Marga Schiet noemt in de inleiding van haar boek ‘Grootouders – Over opa’s en oma’s van toen en van nu’ het cliché van ‘het nieuwe vijftig’; het staat als motto op het omslag. Zij wijst erop dat de grootouder die altijd klaarstaat, geen vanzelfsprekendheid meer is. Volgens een Volkskrant-recensie is het boek aangenaam leesvoer, maar blijft er weinig hangen. “Toch zal Grootouders een groot publiek bekoren: de verhalen zijn herkenbaar en staan bol van heimwee, liefde en nostalgie – heerlijk.”

TRENDS

Vlaardingen wil ‘bejaardenhuizen’ terug

Maak het mogelijk dat Vlaardingers van tachtig jaar en ouder bij elkaar in de buurt kunnen wonen en regel dat er dichtbij welzijns- en zorgvoorzieningen zijn. Dat was de strekking van de motie in de gemeenteraad. De indieners van het voorstel werden volgens Schiedam24 geïnspireerd door Schiedam, waar gemeente, zorgverzekeraar, woningcorporatie en zorgaanbieders een Zorg en Welzijnspact hebben gesloten.

TENSLOTTE

De vrijwilligers van de Belklus gaan zich met ingang van deze maand een jaar lang actiever bezig houden met en.ergebesparende klussen bij ouderen, zoals het aanbrengen van radiatorfolie, meldt AmstelveenZ.