Dit is onze zomer nieuwsblog van donderdag 8 augustus 2019.

Velen lopen zorgtoeslag mis

Zeker 450.000 mensen vroegen in 2017 geen zorgtoeslag aan, terwijl zij daar wel recht op hadden. Gezamenlijk liepen zij daardoor zo’n 100 miljoen euro mis. Dat blijkt volgens Trouw uit berekeningen van vergelijkingswebsite Independer. Het gaat om ongeveer 14 procent van de toeslaggerechtigden. Zij lieten de toeslag links liggen.

‘Soort clubhuis voor senioren’

Een centrum voor ouderen en gehandicapten, een soort clubhuis voor senioren. Dat is volgens het Eindhovens Dagblad het plan van de Stichting Nazareth in Gemert voor ruimten in het oude het oude klooster “Zowel de zorgcoöperatie als de KBO is daar straks vijf dagen per week fysiek aanwezig zodat zij hun ombudsman-achtige functie goed kunnen vervullen.”

Ouderenpanel ziekenhuis

Het Zuyderland ziekenhuis is op zoek naar senioren die willen meepraten over seniorvriendelijke zorg, meldt Sittard-Geleen.nieuws.nl. Het ziekenhuis denkt daarbij aan mensen van 70 jaar of ouder, die met enige regelmaat in het ziekenhuis komen.

Het DNA van seniore consumenten

Op dit moment behoren meer mensen tot de ‘generation silver’ dan tot de ‘boodschappers’ in de leeftijdscategorie 20 tot 55 of de millennials. Bij Marketing Tribune is te lezen welke kansen dit biedt voor marketeers. Welke krachten spelen een rol in de belevingswereld van senioren ofwel het DNA van seniore consumenten?

‘Problemen verpleeghuis aankaarten’

“Verantwoordelijken in verpleeghuizen dienen zich ervan bewust te zijn dat ook ernstige gevaren die vele bewoners van verpleeghuizen bedreigen, zoals ondervoeding of doorliggen, in individuele gevallen vermijdbaar kunnen zijn door passende maatregelen te nemen.” Dit schrijft Judith Schoonenboom in een opiniestuk in Het Parool waarin zijn weerspreekt dat ze te hoge verwachtingen had van de zorg voor haar man.

Dagopvang op niveau

Avoord opent in Etten-Leur maandag het Buitenhuis, aldus dagblad BN De Stem. Dat is een dagopvang voor mensen met geheugenproblemen, die door opleiding en/of levenservaring breed georiënteerd zijn. Het gaat om mensen die behoefte hebben aan een goed gesprek op gelijkwaardig niveau met een gelijkgestemde. Gedacht wordt aan themagerichte gesprekken, muzikale activiteiten, bezoek aan museum of theater en bewegingsactiviteiten zoals yoga en wandelen.

Sportproeverij voor 55-plusser

Meestal wordt er iets lekkers geproefd op proeverijen, maar in Leidschendam-Voorburg kunnen 55-plussers proeven van verschillende vormen van sport en bewegen, meldt AD Haagsche Courant. Diverse sportverenigingen laten op 23 augustus zien wat ze doen en ouderen kunnen er elkaar ontmoeten.

Tafeltje Dekje stopt ermee

Maaltijdservice Tafeltje Dekje houdt per 1 januari op te bestaan in Haarlem. De afgelopen tien jaar is het aantal cliënten ondanks de vergrijzing drastisch afgenomen. Er wordt ruim veertig procent minder maaltijden bezorgd dan in 2009. “We kunnen niet om de feiten heen”, zegt de Unie van Vrijwilligers in het Haarlems Dagblad. “We krijgen Tafeltje Dekje niet meer toekomstbestendig.”

Games tegen eenzaamheid

DELA, Radboudumc en Games for Health gaan onderzoeken of spellen tussen ouderen en kinderen eenzaamheid onder ouderen kunnen terugdringen. Hiervoor ontvangen zij ruim 500.000 euro subsidie van het NWO onderzoeksprogramma Complexity and Creative Industry. DELA en Games for Health zullen samen nog 250.000 euro investeren, meldt ICT&Health.

Levensloopstress

Volgens Zorg van de Zaak  zou de Nederlandse beroepsbevolking onder ‘levensloopstress’ lijden (onder meer vanwege de steeds groter wordende ‘mantelzorgproblematiek’).

Interessante vraag is voor Elma Drayer in haar column in de Volkskrant waar zo’n campagne ineens vandaan komt. Het antwoord: het zorgbedrijvennetwerk is, zoals elke commerciële onderneming, op zoek naar nieuwe klantjes.