Dit is onze zomer nieuwsblog van vrijdag 9 augustus 2019.

Hogere sterfte tijdens hittegolf

Tijdens de hittegolf in week 30 van 2019 overleden 2 964 personen. Dit zijn bijna 400 personen meer dan in een gemiddelde week in de zomerperiode, meldt het CBS. De extra sterfte deed zich voornamelijk voor bij personen van 80 jaar en ouder. In de week van de hittegolf overleden 1 687 personen van 80 jaar en ouder, 300 personen meer dan in een gemiddelde zomerweek.

‘Klimaat verpleeghuis serieus risico’

Vooral ouderen waren het slachtoffer bij de hittegolf. Volgens Nienke Nieuwenhuizen van vereniging Verenso (specialisten ouderengeneeskunde) zou een betere klimaatbeheersing in verpleeghuizen al schelen, zegt zij in het AD. De meeste ziekenhuizen zijn al voorzien van gekoelde afdelingen, maar bij verpleeghuizen is het volgens Nieuwenhuizen een ander verhaal.

‘In modern verpleeghuis beter af dan thuis’

Zo heet als in Gilze-Rijen was het nergens. In verpleeghuis Sint Franciscus ging het nog.

Het verpleeghuis heeft zich er prima doorheen geslagen, zegt directeur Stijn Kanters in Trouw . “We hebben de temperatuur stabiel kunnen houden op 23 graden.” Hij denkt dat je bij hitte als oudere beter in een verpleeghuis kunt zitten dan thuis. “Moderne huizen zijn goed geïsoleerd. Maar oudere huizen kunnen enorm warm worden. Dan is het binnen al snel 28 graden.”

Dreiging massale pensioenkortingen

Massale kortingen op de pensioenen in Nederland dreigen, meldt het AD. De gemiddelde dekkingsgraad van de pensioenfondsen is onder de honderd procent gedoken. Als de beurs tegenzit en de rente daalt is het een ‘realistisch scenario’ dat aan het eind van 2019 minder pensioen wordt uitgekeerd, aldus advies- en onderzoeksbureau Aon.

Vier jaar later achter de geraniums

Nederlanders gaan vier jaar later achter de geraniums dan in 2006. En dat is om drie redenen goed nieuws, schrijft Peter de Waard in zijn column in de Volkskrant: Ten eerste scheelt dat geld in de ouderdomsvoorzieningen, ten tweede worden de personeelstekorten bij de politie en in het onderwijs niet nog erger. En ten derde leven we daardoor ook nog langer.

Gemeenten en zomereenzaamheid

De overheid startte recent een campagne om aandacht te vragen voor zomereenzaamheid onder ouderen. Wat doen gemeenten om eenzaamheid tegen te gaan? Gemeente.nu publiceert een overzicht van initiatieven en praktijkvoorbeelden.

‘Generatiewonen? Niet weer ajb’

Dat het middensegment op de woningmarkt  ‘vergeten’ wordt, schrijft Shanna Hillebrand  (Hillebrand Verhuizingen & Transport) in de Volkskrant, komt doordat projectontwikkelaars zich vanwege het rendement focussen op kleine woningen voor eenpersoonshuishoudens terwijl tegelijkertijd door de vergrijzing veel ouderen in (te) grote huizen blijven wonen. “Zonder drastische veranderingen, gaan we terug naar de tijd waarin generatiewonen gemeengoed was.”

Bejaardenhuis

Wat zou het een verbetering zijn als je mensen voor wie dat nodig is en die dat willen weer in een bejaardenhuis laat wonen, schrijft een Telegraaf-lezer: Ze hebben dan weer aanspraak en verzorging bij de hand, in plaats dat thuiszorg en verpleging het halve land moeten afrijden. Bovendien is er een constant tekort aan woningen, die nu allemaal bezet worden gehouden door ouderen. Waarom zo moeilijk doen, als het veel makkelijker kan…

Contact op Wielen

Ouderen in Doetinchem en Wehl die niet reizen met het reguliere openbaar vervoer, kunnen vanaf nu gebruikmaken van Contact op Wielen. Vrijwilligers vervoeren hen kosteloos binnen de gemeentegrenzen met elektrische wagens. Doel is deze ouderen uit hun isolement te halen, aldus De Gelderlander. Het vervoer met de elektrische buggy’s is bedoeld voor ouderen die slecht ter been zijn maar nog wel enigszins mobiel.

Best gewaardeerde verpleeghuizen

ZorgkaartNederland bestaat tien jaar en viert dat met de bekendmaking van de tien best gewaardeerde ziekenhuizen, klinieken en verpleeghuizen op de website. Deze ZorgkaartNederland Top 2019 onderscheidingen worden op 3 december publiek.