Dit is onze zomer nieuwsblog van woensdag 7 augustus 2019.

Karla Peijs strijdt voor pinautomaat

Oud CDA-minister Karla Peijs (73) strijdt volgens AD Groene Hart in haar woonplaats Harmelen voor het behoud van een pinautomaat in het dorpshuis waarvan ze de voorzitter is. Veel ouderen voelen zich er veilig. “De Rabobank luistert niet.”

Tegemoetkoming voor volle zak luierafval

Inwoners van West Betuwe en omliggende gemeenten waar Avri het afval verwerkt, krijgen volgens het AD 52 euro als ze aan kunnen tonen dat ze extra afval hebben door incontinentiemateriaal. Met het extraatje willen de gemeenten ouderen en zieken tegemoet komen die door het gebruik van incontinentiemateriaal ongewild veel meer restafval hebben. Sinds 1 juli betalen inwoners namelijk per volle zak restafval.

Jeu de boules op Lange Voorhout

De kletskassa’s  waar senioren een praatje met de caissière kunnen maken in de supermarkt brachten VVD-raadslid Ayse Yilmaz op het idee, meldet AD Haagsche Courant: Den Haag moet meer leuke ontmoetingsplekken krijgen voor ouderen. De stad moet, als het aan de VVD ligt, op sprankelende levendige plekken jeu-de-boulesbanen krijgen en levensgrote borden voor schaken en dammen en yoga-pleintjes.

Gemiddeld 65 jaar bij pensionering

De gemiddelde pensioenleeftijd van werknemers is in 2018 verder gestegen naar 65 jaar, bijna 5 maanden hoger dan in 2017. Dit blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS.

Van het begin van deze eeuw tot en met 2006 lag de gemiddelde pensioenleeftijd van werknemers rond 61 jaar.

Langer door in goede gezondheid

Het aantal werkenden ouder dan 65 is in tien jaar meer dan verzesvoudigd. „Dat gaat steeds meer in goede gezondheid”, zegt hoogleraar Marike Knoef, directeur van pensioendenktank Netspar, in de Telegraaf. „We zien dat de gezondheid redelijk mee stijgt met de levensverwachting. Maar dat neemt niet weg dat er ook een substantiële groep is die niet in goede gezondheid zo lang door kan werken.”

‘We zijn er bijna’ droomprogramma

Het lukte opnieuw: maandag had ‘We zijn er bijna’ hogere kijkcijfers dan het achtuurjournaal.

Iedereen herkent wel een broer, zus, oom of tante tussen de senioren die met hun caravan of camper samen reizen over de Balkan, schrijft Trouw:  Ze vieren hun pensioen, zoals je vroeger leerde dat het zou gaan. “’We zijn er bijna’ is een droomprogramma, en een meditatief moment. Een uurtje waarin je alleen maar glimlacht. Waarin alles goed gaat.”

Met bruut geweld uit bus gezet

Schokkende beelden die vermoedelijk uit Rusland komen gaan viral, laat de Telegraaf zien. Een oudere man wordt extreem hard aangepakt nadat hij de regels overtreedt in de bus.

Tijdelijk zorgcentrum Achterhoek

Drie grote zorgorganisaties in de Achterhoek hebben volgens dagblad De Gelderlander de handen ineen geslagen om een tijdelijk zorgcentrum voor kwetsbare ouderen te bouwen in Gaanderen. Het zorgcentrum biedt straks plek aan in totaal 64 bewoners. De verwachting is dat het complex in het begin van het voorjaar al in gebruik genomen kan worden.

Woongemeenschap Leende

Er hebben zich negen kandidaten gemeld voor het initiatief om de schoolwoningen in de Breedvennen in Leende te transformeren tot een woongemeenschap voor ouderen. Voor de initiatiefgroep is dat volgens het Eindhovens Dagblad voldoende reden de plannen door te zetten. De doelgroep bestaat voornamelijk uit 55-plussers die naar elkaar omkijken. Stichting Kilimanjaro Wonen begeleidt het project.

Popknuffelen populair

Manuëla Schmidt begon in het in het winkeltje van een verzorgingshuis poppenkleertjes te haken. “Dat vonden al die ouderen geweldig, ik kreeg er veel positieve reacties op”, vertelt zij in het Noordhollands Dagblad. “Zodoende begon ik steeds meer creaties voor poppen te maken. Voor ouderen met dementie organiseer ik een uur ‘popknuffelen’. Ze kunnen de poppen dan knuffelen, tegen ze praten of voor ze zingen.”