Dit is onze zomer nieuwsblog van dinsdag 23 juli 2019.

Ouderen soms zelfs veiliger tijdens hete periodes

Genoeg drinken, ’s ochtends het huis ventileren, hoofdbedekking dragen in volle zon: het werkt echt. De talloze hittemaatregelen, -plannen en -protocollen hebben in ons land honderden, zo niet duizenden levens uitgespaard. Er zijn zelfs aanwijzingen dat ouderen tegenwoordig soms veiliger zijn tijdens hittegolven, dan wanneer er géén hittegolf is.

Dat blijkt uit een analyse van de sterftestatistieken sinds 1995, uitgevoerd door de Volkskrant.

Wehkamp: geen krediet meer voor 74-plus

Wehkamp heeft 74-plussers laten weten dat gespreid betalen met krediet niet meer mogelijk is. Ook kunnen 74-plussers niet meer met geleend geld spullen kopen. Het postorderbedrijf zegt door waakhond AFM verplicht te worden om ouderen tegen zichzelf in bescherming te nemen en erfgenamen niet met schulden te belasten. Peter de Waard schrijft erover in zijn column in de Volkskrant en constateert: Leeftijdsdiscriminatie is een teken van deze tijd.

Campagne tegen zomereenzaamheid

De zomer is voor veel ouderen een periode waarin gevoelens van eenzaamheid een grotere rol spelen. Om die reden start het ministerie van VW een zomercampagne tegen eenzaamheid. Doel van de campagne is tweeledig: vakantiegangers aansporen wat van zich te laten horen aan de thuisblijvers en ouderen stimuleren hun eenzaamheid te doorbreken, bijvoorbeeld door elkaar op te zoeken of samen wat te gaan doen.

Verscherpt toezicht op woonzorgcentra

De gezondheidsinspectie heeft woonzorgcentra in de provincies Utrecht en Limburg onder verscherpt toezicht gesteld, meldt het AD. Het gaat om de Amandelhof in Zeist, De Wachtpost in Venlo en Hornerheide in Horn. Er is te weinig kennis en continuïteit in de zorg voor dementerende ouderen.

Hulp van vrijwilligers WonenPlus

Veel 65-plussers hebben vanwege leeftijd of gezondheidsproblemen moeite met klusjes in en rond hun woning, die tot de verantwoordelijkheden van de huurder behoren.

Een netwerk van vrijwilligers, ondersteund door  Regionale Stichting WonenPlus, biedt uitkomst, aldus Nieuw Volendam.

Duidelijke toename Volledig Pakket Thuis

De wachtlijsten voor de meeste verpleeghuizen in Limburg zijn de afgelopen jaren gegroeid. Dat blijkt volgens dagblad De Limburger uit een rondgang langs de grote koepels voor ouderenzorg. Vormen van intensieve zorg thuis nemen een vlucht, laat ze weten. Er is een duidelijke toename te zien van het aantal zorgaanbieders dat bijvoorbeeld het zogeheten Volledig Pakket Thuis levert.

Grote verschillen in beleving van zorg

Ouderen die nog thuis wonen en zorg en ondersteuning krijgen, hebben meer vertrouwen in de kwaliteit van die zorg dan ouderen die nog geen zorg krijgen, maar denken dat later wel nodig te hebben. Dat blijkt uit onderzoek van Patiëntenfederatie Nederland onder het eigen ouderenpanel van ruim zesduizend 65-plussers.

Toch weer verlies Welzorg

Opnieuw rode cijfers voor Welzorg, de al jarenlang door verliezen geplaagde leverancier van rolstoelen en scootmobielen. Vorig jaar kondigde het bedrijf aan dat het lek boven was, maar uit de maandag openbaar geworden jaarrekening blijkt volgens RTL dat het in 2018 ruim 13 miljoen euro verloor. Het bedrijf kwam in opspraak door ernstig tekortschietende dienstverlening aan kwetsbare klanten.

Oudere naar de beurs?

Op hogere leeftijd voor het eerst de beurs op? Dat lijkt in strijd met het idee dat beleggen iets is voor de lange termijn, schrijft de Hoogeveensche Courant. ‘Het kan vaak nog prima’, zegt de adviseur Private Banking van Rabobank Het Drentse Land. ‘Als je het maar verstandig aanpakt’. Welke beleggersportefeuille geschikt is hangt niet alleen van de looptijd af. Minstens zo belangrijk is de vraag waarvoor het vermogen bestemd is en in hoeverre je als persoon bestand bent tegen risico’s.

Flashmob Forever Young Festival

Het Forever Young Festival komt eraan. Om het festival te promoten hebben veertien senioren een Flashmob gehouden in het centrum van Almere, meldt 1Almere.

“Eenzaamheid onder ouderen is een probleem, dus dan is het mooi om zo’n activiteit te organiseren.” De deelnemers dansten er volop op los.