Dit is onze zomer nieuwsblog van maandag 22 juli 2019.

Moeder kreeg amper eten

Verpleeghuis Vondelstede van Amsta ligt aan het Vondelpark, maar het personeel heeft geen tijd voor een ommetje. De komst van ‘zelfsturende teams’ heeft de zorg stuurloos gemaakt, schrijft Het Parool. Op papier is het een mooi idee, zeker vanuit het oogpunt dat het geld naar ‘de handen aan het bed’ moet, maar het blijkt niet zo eenvoudig in te voeren.

Zelfsturende teams zijn in de mode. Maar als ze lukraak worden ingevoerd, gaat het mis, zegt onderzoeker Anneke Offereins.

Slim hulpje moet oma uit isolement halen

Veel ouderen zijn eenzaam. Met twee nieuwe Scandinavische vindingen kunnen ze makkelijker contact maken en herinneringen ophalen, schrijft Het Financieele Dagblad.

De Komp neemt een drempel weg, want de kleinkinderen delen nu net zo makkelijk een foto met oma als met vrienden via Whatsapp. En ook is er Memory Lane: ouderen kunnen hun levensverhaal vertellen aan een slimme speaker, die zelf vragen stelt.

In ArendState iedereen een tablet

In elk appartement van het nieuwe woonzorgcentrum ArendState in Assen hangt een tablet. Als bewoners de rode knop op het scherm aanraken, maakt het apparaat een spreek-luisterverbinding met een zorgmedewerker. Deze techniek is een van de manieren waarop de gloednieuwe zorginstelling voorsorteert op de toekomst, zegt de regiomanager van Accolade Zorg in het Nederlands Dagblad.

Vallen voorkomen met kleine oefeningen

Aftakeling is niet te voorkomen, maar wel af te remmen met de juiste training, zegt ergrotherapeute Marja Hoogesteijn-Uenk (Ergotherapie Leidsche Rijn) in NRC in een artikel in NRC over het voorkomen van vallen.  Oefeningen kan je thuis doen, sommige letterlijk vanuit je luie stoel. Een greep uit de oefeningen: op één been tanden poetsen, als een koordloper over de gang lopen, opstaan uit je stoel zonder je armen te gebruiken en je tenen strekken als je op de bank zit.

Procedure voor behoud pensioen

Belangenverenigingen van ouderen en gepensioneerden gaan een bodemprocedure tegen de Nederlandse Staat beginnen om het beloofde pensioen te kunnen behouden. De Stichting PensioenBehoud en seniorenvereniging KBO-Brabant willen de dagvaarding in september indienen, meldt de Telegraaf.

‘Bestedingsbeperking als protest’

Een Telegraaf-lezer roept ‘alle 8 miljoen gepensioneerden op om aan ’bestedingsbeperking’ te gaan doen. “Dit is het enige protest dat we kunnen voeren tegen de ophanden zijnde kortingen op onze pensioenen. Er zijn genoeg kringloopwinkels en voedselbanken zodat je je kosten omlaag kan brengen.”

‘Eerste generatie die het slechter krijgt’

Dit is de eerste generatie die het slechter krijgt dan haar ouders, schrijft Aleid Truijens in haar column in de Volkskrant.  “Er is een nare generatiekloof. Veel ouderen zijn, met dank aan de woningmarkt, schatrijk geworden. De economie groeit en bloeit vorstelijk, maar de weelde komt niet bij de werkenden terecht, en zeker niet bij de jongeren.”

Saai is ook wat

Hoewel er nauwelijks iets gebeurt in het kampeerprogramma ‘We zijn er bijna’, is het al jaren een hit. Geen wonder, vindt Martine van Os (62), die vanaf vanavond een nieuwe reeks presenteert. In een wereld vol strijd en onzekerheid kan iedereen wel een vleugje Max gebruiken, zegt zij in de Volkskrant.  “Het zijn gepensioneerde mensen die liever doodgaan op reis dan dat ze een dag te lang thuis achter de geraniums zitten. En dat spreekt ook jonge mensen aan.”

‘Meer leunen op kennis en wijsheid senioren’

Onze samenleving kan winnen door meer oog te hebben voor andere kwaliteiten van senioren dan hardlopen, schrijft directeur Manon Vanderkaa van KBO-PCOB in het Nederlands Dagblad. “Deze specifieke kwaliteiten hebben de samenleving iets te bieden. KBO-PCOB pleit ervoor om meer te ‘leunen’ op de kennis en wijsheid van een senior in onze omgeving. Onze samenleving, die vaak leeft in de waan van de dag, vraagt om de blik van mensen die daardoorheen kijken.”

Langer zelfstandig: regionale verschillen

Steeds meer ouderen wonen tot op hoge leeftijd zelfstandig thuis. Naast een geschikte woning is daarvoor ook een geschikte functionele en sociale woonomgeving van belang. Uit de studie ‘Zelfstandig thuis op hoge leeftijd’ van het Planbureau voor de Leefomgeving blijkt dat er sprake is van regionale verschillen en een mismatch tussen de geschiktheid van de woning, de woonomgeving en het zorgpotentieel. “Ruimte voor regionaal maatwerk is nodig.”