Dit is onze zomer nieuwsblog van woensdag 24 juli 2019.

Hitteadvies: kijk uit met medicijnen

Vier op de vijf ouderen die medicijnen gebruiken weten niet dat de hitte de werking van die middelen kan beïnvloeden. Dat meldt het Rode Kruis na eigen onderzoek onder 75-plussers, aldus het AD. “Het is belangrijk dat medicijngebruikers bij twijfel contact opnemen met hun huisarts. Die kan aanraden het medicijngebruik al dan niet aan te passen gedurende de warmere dagen”, zegt Marcel Olde Rikkert, hoogleraar geriatrie.

‘Huiskamer’ slaat aan in Hoeksche Waard

Na Piershil, Puttershoek en Westmaas krijgt ook Numansdorp een eigen Hoeksche Huiskamer. Daar kunnen ouderen vrijblijvend terecht voor een praatje, een spelletje of een kop koffie, aldus AD Rotterdams Dagblad. “Het mooie is dat voor de huiskamer geen indicatie voor een dagopvang nodig is. Daar is behoefte aan: mensen wonen tegenwoordig langer thuis en komen gewoon bij de huiskamer langs als ze daar behoefte aan hebben.”

Soms acht dagen geen enkel contact

De zomer is voor sommigen een periode van vakantie en plezier, maar niet voor een groot deel van de ouderen, blijkt uit het onderzoek van seniorenorganisatie KBO-PCOB. Ouderen zijn in de zomerperiode namelijk veel eenzamer dan in andere seizoenen. “Er zitten ouderen bij die zeggen: ‘gemiddeld spreek ik acht dagen lang niemand'”, zegt Manon Vanderkaa van KBO-PCOB bij Omrop Fryslân.

Ouderen wonen straks in kasteel

Kasteel Stoutenburg krijgt een nieuwe bestemming  wordt omgebouwd tot een zorginstelling met 24 appartementen voor ouderen met dementie, meldt AD Amersfoortse Courant. Kasteel Stoutenburg is gekocht door de particuliere zorgaanbieder Wonen bij September. De appartementen worden straks aangeboden vanaf 1950 euro per maand.

Kan Alzheimer ontstaan door je leefstijl?

Tweeling Jacques en Fred doet mee aan bijzonder onderzoek en vertelt erover bij EenVandaag. Bijna 100 tweelingparen doen mee aan een uniek onderzoek naar het ontstaan van de ziekte van Alzheimer. 5 jaar lang worden ze al nauwkeurig gevolgd in de hoop te ontraadselen waarom sommige mensen Alzheimer krijgen en anderen niet.

Record ‘We zijn er bijna’

Ruim 1,7 miljoen mensen keken volgens het AD naar de eerste aflevering van het nieuwe seizoen van de zomerse kampeerhit ‘We zijn er bijna’. Het programma neemt

de kijker dit jaar mee tijdens een rondreis van 35 50-plussers door de Balkan. Volgens AD’s Angela de Jong is het zonder twijfel het meest échte programma van de Nederland­se tv. “Het is een échte rondreis met échte mensen.”

Verzekeraar helpt bij regelen zorg

Huisartsen die veel tijd kwijt zijn met zoeken naar een plaats in een verpleeghuis of regelen van thuiszorg voor oudere  patiënten, kunnen een beroep doen zorgverzekeraars voor bemiddeling. Dat zeggen CZ en VGZ in het Eindhovens Dagblad  in reactie op een klacht van Nuenense huisartsen.

Senioren en speeltuinen

De Seniorenraad Winterswijk houdt op 29 juli een bijeenkomst waarin een bestuurslid van de gezamenlijke Winterswijkse speeltuinen komt praten over de doorontwikkeling van de speeltuinen. “En wat wij in deze voor elkaar zouden kunnen betekenen.”

Wat wil de oudere van nu?

Mensen willen zelf kiezen op welke manier ze zorg inkopen. Ook kiezen ze bewust voor een woonvorm die daar het beste bij past, aldus een Skipr-blog. “Er is niet één type senior. Verschillende mensen hebben verschillende behoeften. De vraag is gevarieerd en dat leidt tot meer variatie in woonvormen en nieuwe woonzorgconcepten.”

Voordeeltjes na pensionering

AOW-gerechtigden met een pensioen betalen veel minder belasting, schrijft een Touw-lezer.“Zelf al even met pensioen kan ik gebruik maken van vele subsidies en kortingen. Bovendien kan ik op vakantie en kortere trips maken buiten het hoogseizoen, dat scheelt vaak meer dan 50 procent. Werkenden met schoolgaande kinderen zijn de klos. Hou op met dat gezeur!”