Dit is onze zomer nieuwsblog van zaterdag 20 juli 2019

Proef: ouderen slaan via buurtapp alarm

De Veiligheidsregio Noord-Holland Noord start na de zomer een proef met een buurtapp, waarmee bewoners van verzorgingshuizen en zorginstellingen bij noodsituaties alarm kunnen slaan en hulp kunnen inroepen van omwonenden. Het kan volgens het Noordhollands Dagblad gaan om valpartijen, maar ook andere ongelukjes in of rondom huis, brand en overige rampspoed.

Huisartsen trekken aan de bel

Huisartsen in het sterk vergrijsde Nuenen trekken aan de bel. Ze zien de schrijnende gevolgen van de personeelstekorten in de verpleeghuizen en de thuiszorg. Ze dringen nu bij zorgverzekeraars CZ en VGZ aan op maatregelen, meldt het Eindhovens Dagblad. De huisartsen signaleren dat het vinden van hulp voor ouderen die dat nodig hebben steeds lastiger is. 

Waar is plek voor mijn ouders?

Wie kan mijn ouders van 83 en 87 jaar helpen? Dat is de vraag waar Marcel Vos uit Eindhoven volgens het Eindhovens Dagblad bijna onafgebroken mee bezig is. Elke keer krijgt hij te horen dat er overvolle wachtlijsten zijn. “Ik praat met transitieverpleegkundigen, de dossierhouder, een mantelzorg-makelaar, de zorgtrajectbegeleider. Iedereen doet zijn best, maar niemand heeft een oplossing.”

‘Medewerkers betalen de prijs’ 

Volgens de inspectie gaat het beter met de verpleeghuiszorg in Nederland. Bewoners krijgen meer zorg en aandacht. Maar wie heeft dat bereikt? En ten koste van wat? (Ex)verzorgenden schrijven in Trouw: “Wij werken als verzorgenden, en al jaren onder té hoge werkdruk: veel werk, weinig tijd en steeds complexere zorg. We zijn de vijftig gepasseerd en zijn allen mantelzorger, net als heel veel andere verzorgenden in de verpleeghuiszorg.”

‘Verleng looptijd aflossingsvrije hypotheek’

Om oudere huiseigenaren te beschermen zou de maximale looptijd van aflossingsvrije hypotheken verlengd moeten worden. Die oproep doen de Hypotheekshop en Vereniging Eigen Huis (aan hypotheekverstrekkers, meldt de NOS. Het voorstel is om te verlengen van 30 naar 75 jaar, of helemaal geen einddatum meer. “Anders komen naar schatting 100.000 woningbezitters onnodig in de problemen.” 

Man trouwde demente vrouw om haar erfenis

Een man die met een demente vrouw trouwde om zo haar erfenis binnen te halen, is de voet dwars gezet door de rechter. Die heeft het door hem aangepaste testament vernietigd.

De vrouw was op haar trouwdag al niet meer volledig wilsbekwaam, oordeelde de rechter volgens de Telegraaf.

Oudste Nederlander 114 jaar

De oudste inwoner van Nederland is vrijdag 114 jaar geworden. Vanwege haar gezondheid heeft Geertje Kuijntjes uit Gorinchem haar verjaardag klein gehouden, dus zonder het traditionele bezoek door de burgemeester, meldt de NOS.

Met dorpsondersteuner minder kwetsbaar

De rol en het belang van dorpsondersteuners in verschillende Groningse dorpen wordt dit jaar op wetenschappelijke wijze onderzocht. Dat gebeurt door de Aletta Jacobs School of Public Health, in opdracht van de Vereniging Groninger Dorpen (VGD). De huisarts in Wedde zegt in het Dagblad van het Noorden: “Onze ouderen voelen zich door de inzet van de dorpsondersteuner minder kwetsbaar.” Ze trekken eerder aan de bel als er iets is.

Uitbuiting in afhankelijke relatie

Bij uitbuiting van ouderen is bijna altijd sprake van een afhankelijke relatie, stelt voorzitter Corno Renssen van PBI ( branchevereniging voor professionele bewindvoerders) in De Gelderlander. “Het is een hellend vlak. Het begint ermee dat iemand zichzelf een financieel voordeeltje gunt en dat escaleert tot plukken.” Vaak hebben ouderen echt veel geld, zegt Renssen. 

Van zelfscankassa terug naar kletskassa

Terwijl de zelfscankassa’s in supermarkten oprukken, lanceerde een Jumbofiliaal in Vlijmen deze week een nieuw initiatief: de kletskassa. Een kassa dus met een persoon van vlees en bloed erachter die terugpraat als je iets zegt, schrijft Marian Donker in de Volkskrant: Wat ooit normaal was, heet nu een innovatie. “Menselijk contact is misschien rommelig, onhandig, vol onbegrip en misverstanden, maar uiteindelijk kunnen we gewoon niet zonder die inefficiënte troep.”