Dit is onze zomer nieuwsblog van vrijdag 19 juli 2019.

‘Sommige ouderen wonen te lang thuis’

Goudse ouderen blijven soms te lang thuiswonen. Dat zegt wethouder Corine Dijkstra (ChristenUnie) in AD Groene Hart. Het beleid in Gouda is er weliswaar op gericht mensen zo lang mogelijk thuis te laten wonen, maar dat heeft grenzen, vindt ze. “Het langer laten thuiswonen van mensen, leidt soms tot té lang thuiswonen. Soms moeten we eerder zeggen: ‘Nu kan het niet meer, u moet nu naar een verpleeghuis’.”

55-plusser is nu gelukkiger dan voorheen

Waren jongeren eind jaren negentig veelal gelukkiger dan ouderen, inmiddels is de situatie omgekeerd. Dat blijkt volgens de Volkskrant uit een onderzoek naar het welzijn van Nederlanders van het CBS. 55- plussers zijn gezonder, hoger opgeleid en welvarender dan de 55-jarigen van twintig jaar geleden.

Lancering eerste ouderenhub Rotterdam

In Prinsenland is de eerste van zes Rotterdamse ‘ouderenhubs’ gelanceerd, meldt Bouw en Uitvoering: een centrale  ouderenvoorziening waar wonen, welzijn en zorg slimmer worden georganiseerd. In ouderenhubs werkt de gemeente met een aantal preferente aanbieders om versnippering van budgetten in de zorg tegen te gaan. Rotterdammers moeten in hun eigen wijk oud kunnen worden, dichtbij hun sociale contacten.

Creatieve ideeën Den Bosch

De gemeente Den Bosch wil zich de komende jaren extra inzetten om de stad leefbaar te houden voor de oudere Bosschenaren en deed een oproep voor ideeën. Het winnende project is BuurtKunstPool, tweede ‘Bob de Bot haalt Bosschenaren uit isolement’ en derde ‘Kunst van Identiteit’, meldt Stadsblad Den Bosch.

‘Klagen is ook verfrissend’

“Wij zijn hier heel erg bezig met de kwaliteit van leven en zelfbeschikking. Dat is daar niet.” Het Leidsch Dagblad beschrijft hoe in Roemenië ouderenzorg wordt opgezet met steun uit Leiden. Met het besef dat we het hier rijk hebben. “En toch klagen we vaak”, zegt een activiteitenbegeleider. “Maar dat heeft ook een functie. Klagen is verfrissend, het voorkomt routine, want je gaat op zoek naar hoe het nog beter kan.”

Korting kan oplopen tot wel 15 procent

In de media veel nieuws over de dreigende pensioenkortingen (die volgens metaalfonds PMT zouden kunnen oplopen tot wel vijftien procent). Een Volkskrant-lezer roept op: “Politiek Den Haag, wees creatief, laat ouderen ook profiteren van de huidige welvaart en reik gepensioneerden eens de hand in plaats van hen te laten zakken in een steeds zompiger wordend financieel moeras.”

Specialist in de huisartsenpraktijk

Fatma Sen is sinds 1 juli zelfstandig huisarts in praktijk de Zorgkoepel in de Haagse wijk Transvaal. Bijzonder aan haar praktijk is volgens De Posthoorn dat ze intensief gaat samenwerken met een specialist ouderengeneeskunde, haar zus Emine.

Indicatieloze dagbesteding

Een middagje samen bingoën of breien zonder bureaucratisch gedoe. De nieuwe indicatieloze dagbesteding  genaamd Gast&Hof  bestaat sinds een jaar in Yerseke, Kruiningen en Rilland. De proef is volgens BeterOud zo’n succes dat mensen zich voortaan niet meer hoeven aan te melden voordat ze kunnen aanschuiven bij de dagbesteding in het zorgcentrum.

Digitaal Ouderenpanel

Een studente Communicatiekunde heeft voor het Zorg Innovatie Forum en het Anders Oud 2030 netwerk onderzoek gedaan naar ouderen die willen deelnemen aan een digitaal ouderenpanel. Van de 108 participanten heeft 57% aangegeven graag deel te willen nemen.

Subsidiemogelijkheden lokale netwerken

In september organiseert ZonMw informatiebijeenkomsten voor geïnteresseerden in een subsidie voor lokale netwerken die samenhangende zorg en ondersteuning aan thuiswonende ouderen bieden.