Dit is onze zomer nieuwsblog van donderdag 18 juli 2019.

Pensioenfondsen koersen hard aan op korten

De pensioenen van 8 miljoen mensen dreigen volgend jaar gekort te worden, meldt de NOS. De dekkingsgraad van de vier grootste pensioenfondsen ABP, Zorg & Welzijn, PMT en PME is door de lage rente verder gedaald en nadert de kritische grens waarop in de pensioenuitkeringen gesneden moet worden.

Inleveren komt wel erg dichtbij

Al lang wordt erover gesproken, maar nu komt het voor Bert Cardol (78) wel erg dichtbij. Hij moet waarschijnlijk inleveren op zijn maandelijkse pensioen. “Ik had niet verwacht dat er zo makkelijk over ons geld gesproken zou worden”, zegt hij in EenVandaag. “Ik heb 46 jaar mogen werken, en als ik alles bij elkaar optel, is het niet veel wat je krijgt.”

Vertrouwdheid belangrijk voor langer thuis

Voor ouderen die langer thuis wonen is vertrouwdheid met de directe omgeving belangrijk om kwaliteit van leven te ervaren. Daar zijn de ouderen zelf en de professionals in de ouderenzorg het over eens, meldt onderzoeksinstituut Nivel. Dit komt er in de praktijk op neer dat er een vertrouwde persoon is die overzicht heeft.

Snel internet ook in kleine kernen

Er is groen licht voor aanleg van glasvezel in de kleine kernen van Oude IJsselstreek. “Zeer waardevol voor de leefbaarheid in onze kleine kernen”, zegt wethouder Ria Ankersmit in de Gelderlander. Ookvoor ouderen “die in de toekomst meer en meer gebruik zullen maken van allerlei digitale toepassingen om langer thuis te kunnen blijven wonen.”

Gezellig op de seniorencamping

Diepe tevredenheid overheerst volgens Het Financieele Dagblad op seniorencamping De Drie Provinciën op de grens van Groningen, Drenthe en Friesland. De camping is niet bedacht als seniorencamping en toen ze in 2013 uitgeroepen werd tot Beste 50+ camping van Nederland waren de eigenaars eigenlijk een beetje zuur. Maar na een paar dagen kwam het besef: de vijftigplusser is onze toekomst. De seniorencamping was geboren.

Vledder voorbeeld voor de duofiets

De stichting Samen op de Duofiets uit Vledder (65 vrijwilligers, negen duofietsen, twee rolstoefietsen) krijgt volgens RTV Drenthe regelmatig bezoek van partijen uit heel Nederland. “Ze willen weten wat we allemaal doen en hoe we het vol houden.”

Slaapwacht en receptie verdwijnen

Bewoners van de Sterrebosflat in de Osse wijk Ruwaard zijn zich volgens het Brabants Dagblad rot geschrokken. Binnen een paar weken verdwijnen de receptie, slaapwacht en andere bijzondere voorzieningen uit het complex. De senioren laten het er niet bij zitten en zijn een handtekeningenactie gestart.

Parkeerplek van gratis naar 600 euro

Zeshonderd euro per jaar. Dat gaan bewoners van appartementencomplex Dalemhof in Tholen straks betalen om de auto bij hun woning te parkeren. Nu is het nog gratis. “Negentig procent van de mensen kan dat niet betalen”, zegt een bewoner in de PZC.

‘Vrijheid van sterven bij wet regelen’

In Trouw pleit levenseindeconsulent Wouter Beekman voor een proefproces over niet-medische bijstand bij zelfdoding. Als de politiek het laat afweten om de wet aan te passen, hebben we volgens hem behoefte aan zelfbewuste mensen die het aandurven om burgerlijk  ongehoorzaam te zijn.

Hoge bloeddruk behandelen bij alzheimer

Algemeen wordt aangenomen dat een hoge bloeddruk bij oudere mensen met dementie beter niet kan worden behandeld. Dat zou de bloedtoevoer naar de hersenen alleen maar verder kunnen verminderen. Dit idee klopt niet, schrijven onderzoekers van het Radboudumc.