Dit is onze zomer nieuwsblog van zaterdag 13 juli.

Gerrit Richter regelt zelf dagopvang

Gerrit Richter (85) ervaart door de alzheimer van zijn vrouw dagelijks het gemis aan dagopvang dichtbij huis in Lonneker. Reden voor de oud-ondernemer zelf zo’n voorziening op te zetten, vertelt hij in dagblad Tubantia. Hij investeerde zelf, overlegde met de Wmo-afdeling van de gemeente en ging in zee met een coöperatie van 45 zzp’ers, die de meest uiteenlopende zorg leveren.

Studentenhuis voor zestigplussers

Jan Ruyten van Stichting Thuis in Welzijn heeft jarenlange ervaring in zorg en welzijn en kwam op het idee voor een Thuishuis. “Een Thuishuis is een studentenhuis voor zestigplussers. Er wonen minimaal vijf en maximaal zeven ouderen onder één dak”, vertelt hij bij NU.nl. In het Noordhollandse Winkel wordt binnenkort met de bouw van de vijfde locatie gestart.

Ouderen testen zelf snufjes uit

De Amersfoortse zorginstelling Lyvore doet mee aan een Europees onderzoeksproject gericht op zelfstandig wonende senioren. De deelnemers mogen de nieuwe technologieën in het kader van het onderzoeksproject i-evAALution een jaar lang kosteloos testen, meldt AD Amersfoortse Courant.

Vlaardingen wil af van stroperigheid

Ouderen in Vlaardingen zullen sneller duidelijkheid krijgen over een scootmobiel én zullen minder lang hoeven wachten op een nieuwe woning die beter bij hun situatie past. Dat is volgens AD Rotterdams Dagblad de bedoeling van een nieuwe samenwerking tussen ROGplus en de woningcorporaties. De organisaties werkten te veel langs elkaar heen, vinden ze zelf.

Beweegwijzer voor senioren

ZorgDat heeft in samenwerking met de gemeente Harderwijk de Senioren Beweegwijzer weer vernieuwd, meldt dagblad de Stentor. In de Senioren Beweegwijzer staan alle verenigingen in Harderwijk en Hierden waar senioren welkom zijn voor beweegaanbod. Daarnaast is de Senioren Beweegkaart voor thuis ontwikkeld.

Kerkgangers vaak maatschappelijk actief

Nederlanders die zich rekenen tot een religieuze stroming of groepering en regelmatig religieuze diensten bijwonen, zijn vaker maatschappelijk actief dan niet-kerkgangers. Ook hebben ze vaker een groter vertrouwen in de medemens en maatschappelijke organisaties. Dit blijkt uit het onderzoek Sociale samenhang en Welzijn van het CBS.

Nieuwe show: Nu of nooit

Lieke van Lexmond gaat voor RTL 4 ‘Nu of nooit’ presenteren, een show waarin ouderen tussen de 60 en 100 hun grootste droom toch nog kunnen laten uitkomen, meldt Televizier. Het gaat om senioren die ooit droomden van een carrière als danser, zanger, sporter, acteur of iets anders.

Honderden schadeclaims voor CBR

Het CBR heeft volgens Hart van Nederland tot nu toe honderden schadeclaims ontvangen van gedupeerden van de lange wachttijden voor het verlengen van het rijbewijs. Het gaat dan om 75-plussers en anderen die wachten op een beoordeling van een gezondheidsverklaring..

Lokale samenwerking dementie

Het omgaan met mensen met dementie wordt in het EDEN-project gezien als een fundamentele samenwerking op lokaal gebied tussen professionele zorgverleners, mantelzorgers en maatschappelijke initiatieven & vrijwilligers, aldus Healthy Ageing Network Noord-Nederland.

Sjokkend gezond blijven

Het tempo hoeft niet hoog te zijn op de eerste ‘rustig aan’- sportdag voor senioren op de Braak in Helmond. Organisatoren Jibb+ en Heel Helmond Sport wisten zo’n vijftig ouderen op te trommelen, meldt het Eindhovens Dagblad. Dat bewegen gezond is, is bekend. “Maar we willen vooral senioren uit hun sociale isolement halen. Door te sporten maak je vrienden.”