Dit is onze zomer nieuwsblog van maandag 15 juli 2019.

Gemeente begint niet aan zorgbuurthuis

Een sympathiek idee, maar geen taak van de plaatselijke overheid. Zo oordeelt het college van burgemeester en wethouders in Amersfoort over het SP-plan voor de komst van zorgbuurthuizen. Het college staat volgens AD Amersfoortse Courant niet negatief tegenover het plan, maar vindt het een zaak van de corporaties en zorgpartijen. ‘Wij willen voorkomen dat wij de verantwoordelijkheid opnemen als vervanging van de verdwenen verzorgingshuizen.’

‘Mantelzorg emotioneel, noodzakelijk kwaad’

Toen zijn vader na een beroerte volledig afhankelijk werd van anderen, belandde ondernemer Jerry Helmers (51) in een zorg-werkcarrousel waar hij bijna aan onderdoor ging. Hij vertelt er over in Het Financieele Dagblad. Als hij hoort zeggen dat mantelzorg dankbaar werk is, zegt hij: ‘Flikker op. Er is niks dankbaars aan. Helemaal niks. Mantelzorg is een emotioneel, noodzakelijk kwaad. Niemand wil mantelzorgen. Maar er valt niet aan te ontsnappen. Het is de kunst om er zelf niet aan onderdoor te gaan.’

Studie Alzheimer-medicijn stopgezet

Een grootschalige, internationale studie naar een middel tegen Alzheimer heeft een forse knauw opgelopen, meldt het AD. Onderzoekers in Amsterdam moesten direct een streep door een veelbelovend medicijn zetten omdat het bij patiënten niet tot een verbetering, maar tot een verslechtering van het geheugen zou leiden.

Reispas ouderen met klein inkomen?

In de Krimpenerwaard pleit de PvdA  er voor om ouderen te stimuleren meer gebruik te maken van het openbaar vervoer. Er zou een gratis reispas verstrekt moeten worden aan AOW’ers met een inkomen tot 120 procent van het bijstandsniveau. Een raadsmeerderheid steunde het plan, is te lezen in AD Groene Hart.

Wiebes: welvaart op het spel

Nederland heeft geen idee hoe het in de toekomst zijn geld moet gaan verdienen om de sterk oplopende kosten van de verzorgingsstaat en pensioenen te kunnen blijven betalen. Dat zegt minister Eric Wiebes in Het Financieele Dagblad. ‘De zorg is iedere vier jaar goed voor een plus van €10 mrd’. De AOW gaat per kabinetsperiode met zo’n €4 mrd omhoog. Dat zijn waanzinnige getallen.’

Drie speerpunten in Nijkerk

Diverse organisaties in Nijkerk gaan zich meer inzetten voor kwetsbare ouderen, meldt Stad Nijkerk. Speerpunten zijn: samenwerking, dementie en de overgang tussen thuis kunnen wonen en verblijven met zorg. “We hopen dat we in de toekomst beter kunnen aansluiten op de persoonlijke en vaak complexe hulpvraag van de oudere en zijn naaste.”

Bewegen in het verpleeghuis

In verpleeghuizen kan veel bewegingswinst worden behaald door een andere inrichting van de (fysieke en sociale) omgeving. Dit blijkt uit onderzoek van de Leyden Academy on Vitality and Ageing. De onderzoekers doen voorstellen waardoor bewegen veel meer onderdeel wordt van het dagelijks leven van de bewoner en los komt te staan van de taakopvatting van de medewerkers over zorg en welzijn.

Volendam op eigen manier

‘Verzorgd wonen, op uw eigen manier’. Dat kan volgens Nieuw Volendam vanaf begin 2020 in de Broeckgouw. Het project is een initiatief van de Stichting Woningbeheer De Vooruitgang en Wooncompagnie in samenwerking met De Zorgcirkel en de gemeente Edam-Volendam. “Bijzonder aan het plan is het volledig doorgevoerde scheiden van wonen en zorg.”

Oud Cuisine in het noorden

Wat verbindt er nou meer dan samen koken en samen eten? Healthy Ageing Network Noord-Nederland maakt melding van Oud Cuisine. “Maandelijks komen ouderen en jongeren bijeen om samen te koken, verhalen te delen en de gasten een onvergetelijke avond te bezorgen.” Elke eerste zondag van de maand zal een editie van Oud Cuisine plaatsvinden. Het initiatief wordt bijna volledig gerund door sponsoring en donaties,.

Molenlanden onderzoekt woonvormen

De gemeente Molenlanden gaat per kern onderzoeken of er behoefte is aan gemeenschappelijke woonvormen voor ouderen ( ‘knarrenhof’ of ’thuishuis’).

Het onderzoek gebeurt op aandringen van ChristenUnie en CDA, aldus AD Rivierenlanden.