Dit is onze zomer nieuwsblog van vrijdag 12 juli 2019.

Jumbo krijgt eerste ‘kletskassa’

De Jumbo in Vlijmen is de eerste supermarkt in Brabant met een speciale ‘kletskassa’, meldt Omroep Brabant. “Het is een nieuw soort kassa voor mensen die niet zo veel haast hebben en misschien wel behoefte hebben om een praatje te maken’, vertelt Jumbo-topvrouw Colette Cloosterman-van Eerd vol trots, “we verwachten er echt heel veel van.”

‘Ik ben 72 jaar, maar voel me 18’

In Het Parool een impressie van de nieuwe glossy Sweet 70. Het eerste exemplaar is voor de man die alles weet van living tot the max: Frits Lambrechts, die zijn rol van oude brombeer uitstekend speelt. “Een lang leven is een heel eind hoor.” Ook is er toneel van Kleurrijk60+. “Ik ben Jacqueline en ik ben 72 jaar, maar ik voel me 18. Wie heeft dat nog meer.”

Duurzame en gezonde voeding

Organisaties gaan zich sterk maken voor duurzame en gezonde voeding voor ouderen

Gezonde en duurzame voeding als het ‘nieuwe normaal’ in de zorg. Met die ambitie starten verschillende organisaties, die betrokken zijn bij het Pact voor de Ouderenzorg en Green Deal binnenkort volgens FoodClicks initiatieven voor chefs, managers en bestuurders in de zorg.

Langer zelfstandig dankzij flatcoach

De flatcoach draagt eraan bij dat ouderen langer thuis kunnen wonen doordat hij of zij voor wat extra hulp en begeleiding zorgt: De gemeente Leidschendam-Voorburg start met een pilot en zet hiervoor een budget van 40.000 euro in voor de duur van 2 jaar, meldt Het Krantje.

Een stukje van je eigen huis opeten

Door de sterke prijsstijgingen hebben ouderen vaak veel overwaarde op hun huis. Aanbieders van ‘echte’ opeet-producten, waarbij de maandlasten niet stijgen – de rente wordt elke maand opgeteld bij de totale schuld – betreden nu schoorvoetend de markt, schrijft NRC. ABN Amro kwam enkele maanden geleden met een ‘Overwaarde Hypotheek’. Florius en de Rabobank bieden ook zulke producten aan.

Duur extern personeel risico ouderenzorg

Het personeelstekort in de sector verpleging, verzorging en thuiszorg blijft nijpend, schrijft Het Financieele Dagblad. De noodgedwongen inzet van extern personeel is duur en dat is een financieel risico voor de sector, aldus onderzoeken van Inkoopcoöperatie voor de zorg Intrakoop en Verstegen Accountants en Adviseurs.

Volledig of modulair pakket thuis

De kosten van langdurige zorg, zoals verblijf in een verpleeghuis, stijgen flink, schrijft Het Financieele Dagblad. Relatief gezien was de stijging met respectievelijk 20,3% en 24,9% het sterkst bij het volledige en modulaire pakket thuis. Deze stijging is in lijn met het overheidsbeleid om met name ouderen zo lang mogelijk zelfstandig te laten wonen.

‘Te weinig aandacht palliatieve zorg’

Het publieke debat over het levenseinde wordt in Nederland heel erg gedomineerd door het debat over euthanasie, schrijft Marc Wortmann (oud-directeur Alzheimer Nederland) in Trouw. “Daardoor is er, ten onrechte, niet zoveel aandacht voor palliatieve zorg. Het is te hopen dat de campagne van minister de Jonge daar verandering in brengt.”

Hangplek ouderen bij Waag Gouda mag

De Goudse hangouderen mogen bij de Waag aan de Markt blijven staan of zitten als de groep niet te groot is (maximaal tien personen), ze geen lawaai maken en de ingang van de VVV niet versperren, meldt AD Groene Hart. Dat is afgesproken tijdens een overleg met vertegenwoordigers van de gemeente, handhaving, de politie en de Waag.

Wie haalt nu het oud papier?

In Nieuwleusen is de muziekvereniging gestopt met de inzameling van oud papier. Ouderenbond PCOB doet volgens dagblad de Stentor een beroep op de gemeenten Dalfsen om iets te regelen om het papier op te halen (blauwe containers zijn er niet, omdat dit de verenigingen zou benadelen). ”Ons ledenbestand is gemiddeld bijna tachtig jaar. De groep die hulp nodig heeft wordt dan steeds groter.”