Senioren Journaal van dinsdag 18 juni

Friends-woningen voor 65-plussers

Om senioren de kans te geven een sociale huurwoning te delen, biedt corporatie Staedion nu ook een 65+ friends-woning aan in Den Haag. ‘Dit is niet alleen gezellig, maar de twee friends delen ook samen de huur en woonlasten.’

Zorgzame Buurt in wording

‘Wonen met oog voor elkaar’ is volgens de gemeente Papendrecht het motto van de Zorgzame Buurt die in Kraaihoek-Zuid moet gaan verrijzen. Een campagne geeft uitleg over de betekenis van het motto.

Leven ouderen kan beter zijn dan we denken

‘Voor ouderen kan het leven beter zijn dan we denken.’ De voorzitter van de Academische Werkplaats Ouderenzorg Limburg over ‘hoe we ouderen in hun kracht kunnen zetten en het negatieve imago van ouder worden kunnen tegengaan’.

ABP: Goed is wat goed is voor onze deelnemers

ABP, grootste pensioenfonds van ons land, ‘is niet progressief of conservatief. ‘We hebben een verplichting: het geld bewaren en bewaken voor onze deelnemers’. Door rendement, door risicoreductie en door de wereld te helpen in een goede richting te bewegen.

Soms nog gewoon zo druk met het hier en nu

Ook in Tilburg roepen organisaties 55-plussers op: ben vandaag al bezig met later. Dat dit best wel lastig is, merkt ook de wethouder, die zelf 55 plus is. ‘Je bent soms nog gewoon zo druk met het hier en nu.’

Elke kern 24-uurs zorgaanbod?

Moet elke kern van de gemeente Westerveld een 24-uurs zorgaanbod krijgen? Dat is een van de vragen bij het ontwikkelen van een woonzorgvisie vanuit het principe Positieve Gezondheid.

Vrijwilligerswerk door en voor senioren

Om het belang van vrijwilligerswerk voor (jonge) senioren onder de aandacht te brengen, organiseert het Hardenbergse Servicepunt Vrijwilligers een reizende expositie: persoonlijke verhalen over vrijwilligerswerk door en voor senioren.

Senioren Netwerk als gezamenlijk loket

Opgericht is Senioren Netwerk Horst aan de Maas. Dit netwerk vervult een ‘loketfunctie’ voor de aangesloten seniorenverenigingen. ‘Maar ook voor externe partijen is er nu één loket voor zaken die voor senioren van belang zijn.’

Hoe klein dorp supermarkt behoudt

Met het sluiten van de supermarkt in Werkhoven kwam ook een einde aan een belangrijke ontmoetingsplek. In andere, kleinere dorpen lukte het wél de lokale supermarkt te behouden.  Zoals in Baambrugge, met 80 vrijwilligers en twee betaalde krachten.

Niet zoveel nieuwe seniorenwoningen nodig

Het kabinet wil honderdduizenden woningen voor ouderen laten bouwen. Maar veel daarvan zijn volgens Economisch Instituut voor de Bouw niet nodig; er is geen rekening mee gehouden dat ook veel woningen beschikbaar komen door overlijden of verhuizen naar verpleeghuis.

Levendig houden met Dorpen- en Wijkendeals

‘De leefbaarheid staat onder druk als verenigingen en voorzieningen verdwijnen. Als het dorpshuis verdwijnt, wordt het stil.’ Met 100 Dorpen- en Wijkendeals (budget € 17 miljoen ) wil de provincie Gelderland ‘de dorpen en wijken weer levendig houden’.

Tv is juist voor ouderen, dus waarom verjongen?

Jongeren kijken geen tv, zij volgen sociale media en populaire streamingdiensten. Niet voor niets is meer dan de helft dan de reclameblokken gericht op ouderen. ‘Televisie is dus juist voor ouderen, dus waarom verjongen zoals de NPO wil?’