Senioren Journaal van maandag 18 juli

Ouderen op sneakers

Uitingen, muzieksmaken, gadgets en kledingmodes zijn in een grabbelton gegooid waar zowel de 21-jarige als de 63-jarige in mogen graaien. Generaties zijn zo niet te onderscheiden. Er lijkt onder ouderen een tendens gaande  om zich door het overnemen van culturele uitingen uit de jeugdcultuur ‘jonger’ te presenteren.

Springt u bij? Ervaring niet vereist

In de hele sector langdurige zorg zullen deze zomer familieleden moeten bijspringen ‘We moeten de zorg echt omdraaien: eerst kijken wat de cliënt zelf kan, wat de familie kan, wat technologie kan, en dan zo laat mogelijk: wat kan de zorg nog doen?’ Ouderen worden opgeroepen op in de vakantieperiode zelf familie of vrienden in te schakelen voor de schoonmaak.

Gepensioneerde aan de bak voor gemeente

De gemeente Lopik is een wervingscampagne begonnen onder ouderen die al met pensioen zijn en/of een aantal uren of dagen per week over hebben. Werkervaring bij de overheid is geen voorwaarde om te reageren. “We vragen een inwonersgerichte en dienstverlenende houding.”

Actief ouder worden in de wijk

Meer dan honderd verenigingen, lokale organisaties en oudere buurtbewoners deden mee aan een onderzoek van de Open Universiteit: WIJk Actief. Samen maakten zij vervolgens een plan om actief ouder worden te stimuleren. Dat gaat na de zomer proefdraaien in een aantal buurten in Limburg en Noord-Brabant.

Voedselbanken verwachten meer ouderen

De ouderen met alleen AOW en soms een klein aanvullend pensioentje vormen over een tijdje een belangrijke groep, zeggen de Friese voedselbanken in de Leeuwarder Courant. “Zij konden vaak net rondkomen, maar door de inflatie en energieprijzen gaat dat niet meer.”

Boomers als modevoorbeeld

O, die boomers toch, schrijft de Volkskrant ter inleiding van een artikel over de modestijl coastal grandmothers: Ze hadden al veel waar jongere generaties alleen maar van kunnen dromen (hallo eigen huizen betaald met guldens, hallo pensioengerechtigde leeftijd van rond de 60), en nu is de stijl van de fitte zeventigplusser ook nog eens uitgeroepen tot hét grote modevoorbeeld van deze zomer.

Bouwen met dank aan de kerk

De Protestantse Gemeente ‘s-Gravenzande verkoopt voor een schappelijke prijs een stuk grond, waardoor de bouw van een flat voor senioren een flinke stap dichterbij is gekomen. De kerk zocht voor de grond een koper met een maatschappelijk doel, er komen woningen in de sociale huursector en het middensegment.

Vakantie: elke dag douchen

Met bijna evenveel vrijwilligers als gasten is zorg een vanzelfsprekendheid, aldus NRC in een reportage over zorgbehoevende ouderen die vakantie vieren: hulp met douchen, aankleden, eten, medicijnen. Het gaat puur om hen. Een vrijwilliger: “Ik vroeg aan een mevrouw: ‘wilt u douchen’? Zij antwoordde: ‘Nee, dat mag alleen op donderdag’. Dat is de regel in het verzorgingstehuis waar ze zit.” In de vakantieweek douchte de vrouw elke dag.

Hitteplan in werking

Vanaf vandaag  treedt het Nationaal Hitteplan in werking. “Ouderen vormen de grootste kwetsbare groep, omdat zij hun lichaamstemperatuur slechter onder controle kunnen houden en minder snel een dorstgevoel hebben”, aldus het RIVM.

Claimstichting Pensioenen

Omroep MAX, KBO-Brabant, KBO Noord-Holland, Nederlandse Bond voor Pensioenbelangen en Claimstichting Pensioenen slaan de handen ineen in ‘de strijd om behoud van ons pensioenstelsel’. Namens 600.000 gepensioneerden voeren zij gesprekken met de woordvoerders pensioenen van alle politieke partijen om hen te waarschuwen voor de onuitvoerbaarheid van de nieuwe Wet toekomst pensioenen.

Summerschool woonzorgopgave Drenthe

De werkgroep Wonen Welzijn en Zorg in de provincie Drenthe organiseert een Summerschool “waarin we kennis en expertise delen, goede voorbeelden overbrengen en ondersteunen bij de lokale aanpak van de woonzorgopgave met verschillende partijen”. Het gaat om vier online sessies van een uur.

Senioren Raad Aalten opgeheven

De Stichting Senioren Gehandicapten Raad Aalten (SSGR) is opgeheven. “We worden allemaal een jaartje ouder. Het is erg moeilijk om vrijwilligers te vinden die dit werk willen doen.” Ook speelt volgens De Band een rol dat andere instanties het werk van de SSGR hebben overgenomen.

Ouderen de klos

“Ik heb door keihard werken en ondertussen veel belasting betalen, mijn huis hypotheekvrij kunnen krijgen”, aldus de ‘brief van de dag’ in de Telegraaf. “Als beloning voor mijn spaarzaamheid wil AFM-voorzitter Laura van Geest het eigenwoningforfait drastisch verhogen. En als ik mijn huis wil verkopen om te gaan huren, wil zij de overwaarde ook nog eens belasten. Wat een geldpikkerij! Verhoging van het pensioen heb ik ook al in geen jaren gehad. De ouderen zijn weer eens de klos bij de ’Haagse maffia’.”