Senioren Journaal van vrijdag 9 september

Ouderen willen geen appartement

Ouderen willen, als ze al willen verhuizen, het liefst een woning met een tuin. Dat blijkt uit onderzoek van branchekoepel WoningbouwersNL onder 3500 55-plussers die op zoek zijn naar een woning. Voor appartementen in binnensteden lopen senioren absoluut niet warm.

Banken als voorbeeld voor ouderenzorg

De banken zijn volledig digitaal gegaan en iedere klant moest mee. Dat is niet zonder slag of stoot gebeurd maar het is hen wel gelukt, merkt een ouderenzorgbestuurder op. Kan het zo ook gaan met de zorgtechnologie? De voorzitter van de Raad van Ouderen ziet veel onzekerheid en benadrukt: ontwikkel het altijd met de gebruiker.

Mini-cursus vitaal en gezond ouder worden

Wat is veroudering eigenlijk? Hoeveel moet ik bewegen, wat kan ik het beste eten? Hoe houd ik mijn spieren sterk? Over deze vragen gaat het volgens Leyden Academy in de gratis mini-cursus Vitaal en gezond ouder worden, die op 23 september 2022 van start gaat en acht wekelijkse e-mailnieuwsbrieven omvat.

Mantelzorgschool kan miljarden besparen

Een vakantieweek met cursussen voor mensen met dementie en hun partner leidt tot een besparing op zorgkosten van 14.000 euro per jaar per echtpaar. Toch kost het Betty Birkenhäger, specialist ouderengeneeskunde bij Laurens en projectleider van ‘Beter thuis met dementie’, grote moeite het project toegankelijk te maken.

Sport- en beweegregeling lage inkomens

In Capelle aan den IJssel wordt een proef gehouden met een sport- en beweegregeling voor 60-plussers met een laag inkomen. Zij kunnen tot € 250 per jaar krijgen om een sportclub of beweegactiviteit te betalen. Sportief Capelle gaat het uitvoeren.

In augustus opnieuw oversterfte

In heel augustus overleden ongeveer 1300 meer mensen dan verwacht, er was oversterfte in alle weken. De sterfte was vooral hoger onder Wlz-zorggebruikers en 80-plussers. Dat meldt het CBS op basis van de voorlopige sterftecijfers per week.

Geen terugkeer naar de ANBO

De ouderen in Dalfsen kwamen tien jaar geleden in opstand, toen de landelijke ANBO zo’n 35 euro contributie vroeg, maar er maar een karige 4 euro terugvloeide naar de lokale kas. Een scheuring volgde, en nu viert de afgesplitste Algemene Bond van Senioren te Dalfsen (ABSD) een jubileum, meldt dagblad De Stentor. De zaal puilt uit. Een terugkeer naar de ANBO zien ze bij de ABSD dan ook niet zitten

Actie nodig voor ouderen met laag inkomen

“De dramatische koopkrachtontwikkeling van Nederlandse huishoudens vraagt om actie van het kabinet. Onder de zwaarst getroffen huishoudens bevinden zich ook ouderen met een langdurig laag inkomen.” KBO-Brabant roept het kabinet op om de uitsluiting van AIO- en AOW-gerechtigden voor de individuele inkomenstoeslag op te heffen.

Oogmedicatie voor 28% van 75-plussers

Openbare apotheken verstrekten in 2021 aan 1,7 miljoen mensen een geneesmiddel voor oogheelkundig gebruik. Het aandeel gebruikers van een geneesmiddel voor het oog uitgedrukt als percentage van de bevolking stijgt van ruim 5% tot 40 jaar tot bijna 28% van de 75-plussers in Nederland, aldus Stichting Farmaceutische Kengetallen.

Sneller naar duurzame ouderenzorg

De publicatie ‘Een duurzame toekomst is een gezonde toekomst’ laat volgens brancheorganisatie ActiZ veel goede duurzame initiatieven in de ouderenzorg zien, maar versnelling is nodig. “Alle zorgorganisaties moeten hun bijdrage leveren om onze samenleving duurzaam te maken en de zorg te vergroenen.”