Senioren Journaal van maandag 9 maart

Zorgen om ouderen in de vijf krimpregio’s

Een omvangrijk plan is nodig om de leefbaarheid in de vijf krimpregio’s in Nederland op peil te houden. Dat zei directeur  Kim Putters, directeur van het Sociaal en Cultureel Planbureau in het tv-programma Meldpunt van omroep Max. Hij maakt zich vooral zorgen om de positie van ouderen in de krimpregio’s, waar komende jaren een gebrek aan zorgmedewerkers en mantelzorgers ontstaat. Volgens hem moet het Rijk daarom investeren in zorgwoningen.

‘Wees solidair met opa en oma’

“Als de uitbraak van het coronavirus doorzet, moeten we ons in de eerste plaats richten op het beschermen van oma en opa.” Die oproep doet het RIVM in het AD, nu steeds meer mensen besmet blijken. Jaap van Dissel, directeur van het Centrum Infectieziektebestrijding van het RIVM roept Nederlanders op om ‘solidair te zijn’. “Hoe kunnen we kwetsbare ouderen met z’n allen het beste beschermen? Dat doen we door de infectie niet onnodig door te geven en de zorg en zorgmedewerkers niet onnodig te belasten.” Een van de adviezen is vooral niet naar een verpleeghuis gaan.

Timmerman voor mensen met dementie

Arjan Poortman uit Rijssen, vroeger opperman en nu verzorgende, maakt belevingsgerichte plekken voor mensen met dementie. Van paardenstallen, werkbanken, bushokjes tot bedstedes op maat. “Een fijne leefomgeving is mijn missie geworden. Mijn creaties zijn belevingsgericht en dat betekent dat ze herkenbaar zijn en de zintuigen prikkelen. Daardoor voelen mensen zich veilig”, zegt hij in dagblad Tubantia.

Italië geen IC meer voor hoogbejaarden?

De situatie rondom het coronavirus is volgens de Telegraaf zo extreem geworden in Italië, dat artsen daar voorstellen om een leeftijdsgrens te stellen aan mensen die opgenomen moeten worden op de intensive care. Bovendien moeten mensen die meer kans hebben op overleven voorrang krijgen. Dat betekent in de praktijk dat hoogbejaarde mensen kunnen worden afgeschreven omdat er geen plek meer voor ze is.

‘Bejaardenhuis van de Toekomst’

De in januari opgerichte buurtvereniging De Helftheuvel in Den Bosch wil zich volgens het Brabants Dagblad inzetten voor het denkbeeldige ‘Bejaardenhuis van de Toekomst De Helftheuvel’. Wethouder Huub van Olden is daar vol lof over. “Het is erg ingewikkeld gemaakt in Den Haag. We moeten zelf iets doen. Dit is een mooi voorbeeld”. ‘Prettig langer thuis wonen, dat doen we samen’, is het motto van de opgerichte stichting. Uitgangspunt is een praktische aanpak.

Overleden corona-patiënt ‘echt krasse man’

Een 86-jarige man uit de Hoeksche Waard was vrijdag de eerste Nederlander die aan de gevolgen van het coronavirus kwam te overlijden. Dat komt hard aan in zijn flat in Oud-Beijerland, schrijft het AD. Hij woonde  zelfstandig, samen met zijn vrouw. Hij had geen thuiszorg nodig en was volgens bewoners erg vitaal. “Echt een krasse man.”

Groeiende medicijnlijst kritisch doornemen

Het is verstandig als mensen ouder worden om de hele medicijnlijst kritisch door te nemen, zegt de Groningse apotheker en hoogleraar Petra Denig in het Dagblad van het Noorden. “Kwetsbare ouderen krijgen in de loop van de tijd vaak te maken met een stapeling van meerdere ziektes. Ze krijgen er dan steeds nieuwe pillen bij. Het is op een gegeven moment dan goed om nog eens opnieuw te kijken of al die middelen wel echt nodig zijn, de zogenoemde medicatiebeoordeling.”

Haarlemse markt Vitaal Wonen

In het ABC Architectuurcentrum in Haarlem wordt dinsdagavond 10 maart een markt gehouden over huisvesting van senioren. Op de markt kunnen initiatiefnemers voor andere vormen van seniorenhuisvesting in contact komen met partijen die de woningen zouden kunnen bouwen, zoals ontwikkelaars of corporaties. Daarnaast biedt volgens het Haarlems Weekblad de markt elke bezoeker de mogelijkheid tot gesprek en inspiratie. De markt vloeit voort uit de expositie Vitaal Wonen die nog tot en met zondag 15 maart in het ABC is te zien.

Pharma-See helpt bij medicatie

Bij Anders Werken in de Zorg wordt nu ook de Pharma-See ingezet: een bril die de zorgprofessional ondersteunt bij het uitdelen, gereedmaken en toedienen van medicatie. En daarmee helpt bij het reduceren van medicatiefouten.

‘Vergroening vergrijzing begint bij bewoners’

Ook huurders kunnen het initiatief nemen om hun woning te verduurzamen. Dat bewijst volgens Habion een initiatief van een de bijna-tachtiger uit Utrecht. Samen met Energie-U en Habion kwam het tot een plan waarvoor een jaar wordt proef gedraaid en waarvoor ook de belangstelling van de buurt is gewekt.

Autobezit groeit sterkst bij 80-plussers

Het autobezit nam de afgelopen vijf jaar het sterkst toe bij 80-plussers, meldt RTL. Volgens de Bovag komt dat door de vergrijzing en verbeterde gezondheid van ouderen. “De 80-jarige van nu is veel vitaler dan die van vroeger. We zijn eigenlijk in alle type voertuigen een stijging van het bezit onder ouderen: van motoren tot caravans.”