Senioren Journaal van vrijdag 6 maart

Geheugenwijzer steunt bij dementie

Een Geheugenwijzer moet mensen in Vught die met dementie te maken krijgen meer houvast geven. De Geheugenwijzer, met grote witte leesbare letters voor ouderen, is een soort van waaier met (communicatie)tips, aanraders en eerste antwoorden op vaak gestelde vragen van mensen die op een of andere manier met dementie te maken krijgen, aldus het Brabants Dagblad.

Zwolse seniorenraad kraakt aanpak gemeente

In Zwolle heeft wethouder William Dogger na twee jaar een voorstel gepresenteerd om speciale aandacht te krijgen voor senioren: Vitaal en Waardig Ouder Worden. De seniorenraad kraakt echter het overleg met de wethouder over het plan en vindt dat er niet geluisterd is naar de inbreng van Zwolse ouderen, meldt Zwollenu.

Verborgen problematiek hypotheken

KBO-Brabant organiseert deze maand vier regionale informatiebijeenkomsten over de  verborgen problematiek bij hypotheken zoals die zich volgens deze organisatie manifesteert als gevolg van maatregelen na de kredietcrisis van 2008. “De menselijke maat lijkt zoek en er wordt voorbijgegaan aan ieders persoonlijke situatie”, aldus KBO-Brabant.

Eerst de ziekte vertragen, dan genezen

Neurowetenschapper Rik Ossenkoppele, werkzaam bij het Alzheimercentrum van Amsterdam UMC, is  onderscheiden met een internationale oeuvreprijs. Zijn einddoel op het gebied van alzheimer is zonneklaar, is te lezen in het magazine van het umc: “De ziekte genezen. Ik ben 38, dat verwacht ik nog mee te maken tijdens mijn loopbaan. Het zal in stapjes gebeuren: eerst de ziekte vertragen, dan genezen.”

Zelf huiskamer voor de buurt regelen

Er is weinig te doen in de vergrijsde wijk ’t Ruige Veld in Leusden. Een 83-jarige inwoner zet daarom een actie op touw voor een ontmoetingsruimte, meldt AD Amersfoortse Courant. Op een enquête kwamen 360 reacties, 88 procent steunt het initiatief en 55 mensen willen meewerken als vrijwilliger. Het meest is er behoefte aan ‘koffie drinken’ daarna komt samen eten en daarna knutselen voor kinderen.

Individuele aanpak valpreventie

“We kunnen de helft van het letsel door vallen bij ouderen voorkomen.” Dat zegt de nieuwe hoogleraar Ouderengeneeskunde, in het bijzonder Valpreventie, Nathalie van der Velde in het magazine van Amsterdam UMC. Vallen is niet iets wat automatisch bij het ouder worden hoort, er is iets aan te doen. Centraal staat in het onderzoek een individuele aanpak.

Musea Deurne dementievriendelijk

Een van de eerste activiteiten van de stuurgroep ‘Dementievriendelijk Deurne’ is de training van musea in de eigen gemeente. De vijf musea ontvingen het certificaat ‘Dementievriendelijk museum’ nadat achttien vrijwilligers de training ‘Goed omgaan met dementie’ volgden, aldus het Eindhovens Dagblad.

Ontbijt tegen eenzaamheid

In Cultureel Centrum De Boodschap in Rijen laten ruim twintig senioren laten zich de koffie en rijkelijk gevulde broodjes goed smaken terwijl ze vrolijk met elkaar babbelen.”Dit is toch geweldig, als je ze zo ziet lachen. En hier stopt het niet, dit is slechts het begin”, zegt initiatiefnemer Jan van de Velde tegen BN De Stem. De Rijense postpakketbezorger ziet zijn droom verwezenlijkt. Een ontbijt om eenzaamheid onder ouderen te bestrijden. Want daar liep hij tijdens zijn bezorgrondes regelmatig tegenaan.

Conflict rond Eten met Gemak

Elf ondernemers die maaltijden bezorgen bij ouderen in ons land zijn volgens dagblad Tubantia in conflict geraakt met hun leverancier Food Connect Maaltijdservice B.V. uit Almelo. Dat bedrijf wil de prijzen verhogen en stelt extra eisen aan de maaltijdbezorgers. Die zijn daar niet van gediend. Jaarlijks produceert Food Connect 2,5 miljoen maaltijden, waarvan er 750.000 via het franchisenetwerk onder particulieren in Nederland worden verspreid. Die franchisers werken allemaal onder de naam Eten met Gemak.

Senioren in de steek gelaten

Onder deze kop schrijft een lezer van de Telegraaf dat in de verzorgingshuizen de senioren goed werden verzorgd, goed eten kregen; met een ziekenboeg waardoor ze niet meteen naar een ziekenhuis hoefden, met bovendien onderling en door de verzorgers een goede sociale controle. “Nu de senioren op zichzelf moeten blijven wonen, verzorgen ze zich vaak niet goed, staat er vaak eten in de koelkast dat over datum is en wordt er ook niet genoeg naar ze omgekeken.”

Nominatie voor Senior Service

Senior Service is in de regio West genomineerd voor de Koning Willem I-prijs, een ondernemersonderscheiding. “Senior Service springt in op de trend dat mensen langer thuis moeten blijven wonen en dat het aantal ouderen met behoefte aan extra ondersteuning de komende jaren explosief groeit. Senior Service is de oudste particuliere mantelzorgorganisatie van Nederland en bestaat dit jaar precies 25 jaar.”

Acute verpleegkundige nachtzorg geregeld

Van de in totaal 50 regio’s zijn er al 44 regio’s waar zorgaanbieders voor wijkverpleging met elkaar in gesprek zijn of waar al afspraken gemaakt zijn over de onplanbare nachtzorg. In 39 regio’s is het zelfs al tot concrete samenwerking gekomen, aldus Zorgverzekeraars Nederland.

Op de fiets met te veel alcohol

Vorig jaar kwamen 228 fietsers om het leven in het verkeer. Het overgrote deel van hen was ouder dan 50 jaar, meldt RTL. Veilig Verkeer Nederland (VVN) heeft onderzocht hoe ouderen omgaan met alcohol op de fiets. “55-plussers moeten bewuster zijn van de gevaren.” Uit eerdere gezondheidsonderzoeken blijkt ook dat het ouder worden invloed heeft op het afbreken van alcohol. 55-plussers hebben over het algemeen meer tijd nodig om te herstellen dan jongere mensen: het alcohol blijft langer in hun bloed.

‘Pensioenen worden weer leuk’

Jacqueline Lommen, senior pensioenstrateeg bij State Street Global Advisers, vindt dat de pensioenwereld zich positief aan het ontwikkelen is, zegt zij in de Telegraaf. “Mensen verwachten nu misschien te veel van hun pensioenen. Mensen moeten daar meer inzicht in krijgen, dan zijn er ook minder zorgen. Ik denk dat dat met het pensioenakkoord een heel eind zal worden opgelost. Het gaat pensioenen weer leuk maken, dat denk ik echt.” We gaan in de pensioenwereld met het akkoord weer aan de verwachtingen van mensen voldoen.”