Senioren Journaal van dinsdag 8 oktober

Apotheker gaat op huisbezoek

Om ouderen zo lang mogelijk in hun vertrouwde omgeving te laten wonen, is het belangrijk dat iemand hun medicatiegebruik goed in de gaten houdt, aldus een special Langer Thuis van het Pharmaceutisch Weekblad. Een apotheker vertelt waarom ze het belangrijk vindt op huisbezoek te gaan: mensen zijn meer op hun gemak, vertellen en vragen meer. Bovendien is het voor de apotheker goed een beeld te hebben van iemands thuissituatie.

Digitaliseren samen met jongeren

Bij de digitalisering van de samenleving kunnen ouderen en jongeren meer voor elkaar betekenen dan gedacht. Dit meldt het Nederlands Dagblad uit een onderzoek van jonge academici van Nationale DenkTank  ‘Jongeren en ouderen kunnen elkaar helpen. De jongere weet vaak meer over datgene wat de oudere moeilijker vindt en andersom kan de oudere de jongere helpen met het leren begrijpen van informatie.’

Nu ook Gastenhuis in Goes

In Gastenhuis Goes kunnen vanaf januari twintig mensen met dementie wonen. Johan (53) en Melanie (49) Swart vertellen er over bij Omroep Zeeland. Gastenhuis Goes is onderdeel van een landelijk initiatief en is bedoeld voor mensen met een middeninkomen. Er zijn elf Gastenhuizen in Nederland, met meer dan 250 mensen in dienst.

Meer jaren in goede gezondheid

Veel mensen worden meer jaren in goede gezondheid oud. Dit zegt Vilans-directeur en hoogleraar Henk Nies. “De tijd dat mensen hulpbehoevend zijn in hun leven neemt statistisch gezien niet toe, de tijd dat ze zonder veel problemen kunnen leven, gelukkig wel!’ Het aantal ouderen neemt sterk toe, de personeelstekorten in de zorg ook. Een van de noodzakelijke maatregelen is volgens Nies het vergroten van de zelfredzaamheid van thuiswonende ouderen.

Pijn bij kwetsbare ouderen

Verenso, de vereniging van specialisten ouderengeneeskunde, heeft in samenwerking met Instituut Verantwoord Medicijngebruik een toolkit ontwikkeld bij de Verenso-richtlijn Pijn, Herkenning en behandeling van pijn bij kwetsbare ouderen. De toolkit bestaat op dit moment uit een FTO-module,implementatiehandleiding, e-learning voor verzorgenden en een patiëntenfolder.

Wonen & Zorg pitch Purmerend

Woonzorg Nederland, gemeente Purmerend en Leviaan organiseerden een seminar ‘Samen werken aan Wonen & Zorg in Purmerend’. De verschillende organisaties ‘pitchten’ hun ideeën. De gezamenlijke doelen worden de komende tijd bepaald en uiteindelijk vastgelegd in een ‘Wonen en zorg Pact’.

‘Langer thuis is geen pasklaar product’

“Zie het Langer thuis laten wonen van ouderen vooral niet als een ‘Hornbach project’”, stelde Gerard van Bortel van de TU Delft in de eerste themabijeenkomst van het innovatieprogramma Langer thuis | de inclusieve wijk. Het is geen pasklaar product, is te lezen in een impressie op Platform31. “Werken aan het langer thuis wonen is in feite nooit af.”

Oppashond goed voor gezondheid

Stichting Oopoeh brengt ouderen in contact met honden en hun baasje. Het idee is even hartverwarmend als briljant, schrijft Het Parool. De baasjes hebben een oppas, de opoes gezelschap. “Veel senioren beginnen op een bepaalde leeftijd niet meer aan een hond, terwijl er veel honden alleen thuis zitten. Een oppashond is ook goed voor de gezondheid.” Ouderen met een oppashond zitten 82 procent beter in hun vel, hebben 72 procent meer contact met mensen in de buurt en ook nog eens 72 procent meer beweging.

Onderzoek oogziektes 67-jarigen

Noordelijk bevolkingsonderzoek Lifelines wil alle deelnemers die 67 jaar worden onderzoeken op oogziektes, meldt Dagblad van het Noorden. Mede door de vergrijzing dreigt een epidemie van bijvoorbeeld glaucoom en staar. Het UMCG-onderzoek moet uitwijzen of álle ouderen die kans lopen op glaucoom in de toekomst van te voren onderzocht kunnen worden.

Woonzorgcentrum in de kou

Bewoners van 240 appartementen in een woonzorgcentrum in Amersfoort zitten al weken zonder verwarming. De ketels in het gebouw van Woonzorg Nederland worden vervangen, maar de werkzaamheden zijn uitgelopen. Doordat het de afgelopen dagen een stuk kouder is geworden in Nederland, is in sommige kamers de temperatuur gezakt tot 13 graden, meldt RTV Utrecht.