Senioren Journaal van woensdag 9 oktober

Thuis sterven zonder dat iemand je mist

In de afgelopen jaren is het aantal mensen die thuis sterven zonder dat iemand hen mist, toegenomen. Tussen 2006 en 2013 ging het om gemiddeld 33 doden per jaar, tot 2017 is dat opgelopen tot gemiddeld 39, schrijft Het Parool bij een artikel over een vrouw die deze zomer weken dood lag in haar huis in Amsterdam-Noord zonder dat iemand het doorhad. Volgens de Amsterdamse GGD is de toename te verklaren doordat mensen vaker en langer alleen wonen. De overleden persoon, meestal op leeftijd, wordt soms pas na enkele weken gevonden.

Podcast van de wooncoach

De Wooncoach Stichtse Vecht is gestart met een pilot, die loopt tot 1 maart 2021. De Wooncoach geeft hulp en advies aan senioren. Projectleider Jiska Ruis vertelt in een podcast bij RTV Stichtse Vecht wat een wooncoach is en wat ze voor huurders van Portaal en woningeigenaren – die niet meer passend wonen – kunnen betekenen.

Met Oudtopia voelen hoe het is om oud te zijn

Hoe voelt het om oud, afhankelijk of zelf dement te zijn. Dat kunnen hulpverleners sinds dinsdag zelf ervaren in Oudtopia. De deelnemers stappen volgens Omroep West letterlijk in de schoenen van een oudere stadsgenoot. Op deze manier willen de betrokken Haagse organisaties en opleidingen aandacht vragen voor de zorg voor ouderen, nu en in de toekomst.

Quickscan Zorgtechnologie gelanceerd

Iedereen past zorgtechnologie toe, maar opschalen is vaak een uitdaging. Dit blijkt uit onderzoek naar de toepassing van zorgtechnologie in verpleeghuizen en bij zorg thuis. Brancheorganisatie ActiZ heeft nu een quickscan zorgtechnologie ontwikkeld. “Binnen 20 minuten ziet u uw score op negen succesfactoren en krijgt u praktische tips.”

Open Huiskamerroute in Deventer

Tientallen geïnteresseerde 50-plussers deden in Deventer mee aan de Open Huiskamerroute, meldt DeventerRTV. Thema was ‘De Kunst van het ouder worden.’ De Huiskamers zijn onderdeel van de activiteiten van vereniging ‘Deventer Huisgenoten’, een vereniging door en voor 50-plussers in de gemeente.

Het Florida van Midden-Groningen

Inwoners van Kolham willen blijkens een enquête ook op oudere leeftijd graag in dorp blijven wonen, is te lezen in het Dagblad van het Noorden. Ongeveer een derde van de 1300 inwoners is zestig plus, de meerderheid daarvan 70 plus, er wordt gesproken van‘het Florida van Midden-Groningen’. Achterliggende gedachte bij de enquête is een plan voor een gezamenlijke woonvorm, zonder zorgen over het onderhoud van eigen huis en tuin.

Eerste supersenior gemeente Borsele

Willy Verbeek uit Ovezande (72, actief voor de Voedselbank)  is de eerste supersenior van de gemeente Borsele, meldt de Bevelandse Bode. Hij werd in het zonnetje gezet tijdens een lunch met wethouder Marga van de Plasse en leden van de seniorenraad, die de verkiezing organiseerde. De wethouder: “Het moet niet altijd gaan over de zorg en kosten voor ouderen, maar ook over vitaliteit. Hiermee laten we een ander beeld zien.”

‘Ook Wmo-aanvraag via wijkverpleegkundige’

De Rotterdamse wethouder Sven de Langen valt op dat de zorg sinds de decentralisatie naar de gemeente in 2015 erg versnipperd is, zegt hij na een dagje meelopen bij de thuiszorg van Laurens. “In de wijk lopen bijvoorbeeld de huishoudelijke hulp, thuiszorg en maaltijdaanbieders kriskras door elkaar. Ik zou graag zien dat hierin meer afstemming en samenwerking komt zodat de zorg simpeler wordt. Bijvoorbeeld door een Wmo-aanvraag net als de indicatiestelling voor thuiszorg via de wijkverpleegkundige te laten verlopen.”

‘Verpleegkundigen overschatten hun kennis’

Er is een grote studie gedaan in Nederlandse ziekenhuizen, vertelt een zorgmanager in Trouw , naar de kennis over kwetsbare ouderen bij verpleegkundigen. “Wat blijkt? Bijna de helft van de verpleegkundigen overschat hun kennis. Ze scoren onder het niveau van wat je van een geregistreerd verpleegkundige mag verwachten. De kwaliteit in Nederland ligt op een goed niveau als je het vergelijkt met andere Europese landen. Maar dat wil niet zeggen dat het niet beter kan.”

‘Grijze garde in verzet’

“Nadat mijn generatie al is afgeschilderd als grote potverteerders, grootverbruikers van de zorg en profiteurs van de AOW, zijn we nu aan aan de beurt als ’zielige eenzame oudjes’”, schrijft Hummie v.d. Tonnekreek in de Telegraaf. Zij laat weten niet eenzaam te zijn, maar kwaad. “Ik stel voor dat mijn generatie voor zichzelf opkomt. Wij hebben het protesteren uitgevonden. Laten we met zijn allen weer de straat op gaan. Actievoeren, ja gezellig en goed tegen de eenzaamheid. Verzamelen bij het Lieverdje.”