Senioren Journaal van vrijdag 8 juli

Zorgtekort niet oplossen met digitale gadgets

Minister Helder wil de tekorten in de ouderenzorg aanpakken door in te zetten op beeldbellen, val-sensoren en medicatieverstrekapparatuur. Maar digitale zorg mislukt regelmatig, schrijft een huisarts in de Volkskrant, ondanks herhaalde liefdevolle uitleg van thuiszorg en familie, na veel stress bij de oudere die zich voelt falen.

Scootmobiel toch niet op schildpadstand

De gemeente Den Haag kwam met een wel erg onorthodoxe bezuinigingsmaatregel: de snelheid van scootmobielen moest omlaag (naar 8 km per uur). De gemeente komt er nu op terug: er is geen idee of de maatregel wel echt besparend werkt.

Ook voor seniorenappartementen overboden

Mechel makelaardij in Breda heeft een hele lijst van senioren die in een specifiek appartementencomplex met extra faciliteiten willen gaan wonen. Maar als die woningen er zijn, dan zijn ze ook zo weer weg, zegt de makelaar tegen RTL Nieuws. Net als bij de meeste andere huizen wordt er overboden.

Herziene EuthanasieCode nu van kracht

Er bestaan nog steeds verschillen van inzicht tussen de Regionale Toetsingscommissies Euthanasie, het Openbaar Ministerie en de artsenfederatie KNMG over een aantal onderwerpen in de EuthanasieCode. Desondanks is nu de volledig herziene code van kracht geworden, meldt Medisch Contact.

Het gat tussen thuis en verpleeghuis

Het gat tussen het ‘veel bejubelde’ zelfstandig thuis wonen en het verpleeghuis is te groot geworden doordat bejaardenhuizen zijn wegbezuinigd. Een wethouder die wijkverpleegkundige was kijkt daar heel anders tegen aan dan een minister die in de zorg werkte als bestuurder.

Online inspiratietool veilige leefomgeving

Een nieuwe online inspiratietool moet gemeenten helpen bij het stimuleren van een gezonde en veilige leefomgeving voor ouderen. De ‘inspiratietool leefomgeving senioren’ is ontwikkeld door Kenniscentrum Sport en Bewegen, Voedingscentrum, Veiligheid NL, Pharos, Rutgers, RIVM en het Trimbos-instituut, aldus ICT&Health.

Ouderenzorg werft anderstalige medewerkers

Nu de tekorten op de arbeidsmarkt nijpend worden, komen anderstalige nieuwkomers weer in het vizier van zorgbestuurders. In Gelderland is een leerwerktraject gestart en zijn de eerste gediplomeerden inmiddels afgezwaaid.

Plan 75 schokkende Japanse film

In Japan is deze week Plan 75 uitgekomen, een film die kijkers schokt en laat nadenken over het grote probleem rondom de vergrijzing. De kijken wordt een Japan voorgespiegeld waarin mensen van 75 jaar en ouder zich via een overheidsprogramma kunnen inschrijven voor euthanasie.

Alleen robots niet de oplossing

Robots kunnen menselijke zorgprofessionals absoluut nog niet helemaal vervangen, zegt hoogleraar David Abbink (TU Delft) bij NU.nl. “Het beeld van mensachtige robots die het werk van zorgpersoneel kunnen vervangen is misschien aanlokkelijk, maar technisch nog niet haalbaar.”

Cel in na oplichten zeventien ouderen

Een twintigjarige man uit de stad Groningen is voor het oplichten van zeventien ouderen uit Noord-Nederland een celstraf van 24 maanden opgelegd, waarvan tien maanden voorwaardelijk. Dat meldt RTV Noord. Het ging om ‘helpdeskfraude’, waarbij duizenden euro’s van de rekeningen werd gepind.

65-plus? Kom naar de Zaanse Zomerbus!

Samen met tal van organisaties, heeft de gemeente Zaanstad de Zaanse Zomerbus in het leven geroepen. Op diverse standplaatsen kunnen inwoners daar informatie krijgen, vragen stellen en van gedachten wisselen over onderwerpen als prettig wonen, gezondheid, mensen ontmoeten, geld besparen, veiligheid en meer.

Bunnik onderzoekt belangstelling groepswonen

Is er in de gemeente Bunnik belangstelling voor gemeenschappelijke woonvoorzieningen in een nieuwbouwwijk in Odijk? Die vraag wil de Adviesraad Sociaal Domein graag beantwoorden, meldt ’t Groentje Bunniks Nieuws. Bij voldoende interesse komt er een bijeenkomst samen met de Landelijke Vereniging Gemeenschappelijk wonen van Ouderen (LGVO).

Samen slim ouder worden

De gemeente Oirschot gaat met maar liefst 44 woningen deelnemen aan de proef Samen slim ouder worden in Zuidoost-Brabant, aldus het Eindhovens Dagblad. De wethouder wil de zelfdredzaamheid stimuleren, ook wordt er een woonscan uitgevoerd.

Ouderenzorg minder investeringsruimte

De meeste zorginstellingen in de ouderenzorg hebben in 2021 financieel behoorlijk gepresteerd, mede dankzij coronasteunmaatregelen. Toch is er reden tot zorg,meldt het FD uit de jaarverslagenanalyse van Intrakoop: veel aanbieders kampen met personele problemen, en de ruimte voor noodzakelijke investeringen loopt terug.